REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Obsługa logistyczna produktów mrożonych jest najbardziej wymagająca

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 22-04-2016, 10:28
Obsługa logistyczna produktów mrożonych jest najbardziej wymagająca
fot. Fresh Logistics

W sektorze usług logistycznych wyrobów mrożonych najważniejsza jest jakość, która bezpośrednio wiąże się z utrzymaniem temperatury produktu na odpowiednim poziomie w całym łańcuchu dostaw. Aby sprostać zadaniu, niezbędne jest posiadanie specjalistycznej wiedzy, odpowiednio wyposażonego taboru oraz magazynów – mroźni – powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Joanna Horodecka, kierownik ds. Rozwoju Rynku Fresh Logistics Polska sp. z o.o.

REKLAMA

Flota przeznaczona do przewozu produktów w temperaturze poniżej -18 st. C musi być w pełni sprawna i wyposażona w urządzenia umożliwiające rejestrację i wydruk pomiaru temperatury. Niezbędne jest wprowadzanie i utrzymywanie standardów oraz procedur dotyczących obsługi tego typu produktów, a także zaangażowanie i uświadomienie pracowników biorących udział w procesie. Wymagania temperaturowe dla asortymentu mrożonego, w szczególności lodów i wyrobów głęboko mrożonych, generują wysokie koszty zużycia energii.

W przypadku transportu możemy mówić o kosztach wyższych o około 20% od kosztów transportu
w warunkach chłodniczych (temperatura powyżej 0 st. C). Koszt energii związany z utrzymaniem specjalistycznych powierzchni magazynowych, wyposażonych w odpowiednie agregaty oraz śluzy chroniące przed wymianą powietrza z zewnątrz, jest około dwa razy wyższy od kosztów związanych z utrzymaniem temperatury kontrolowanej powyżej 0 st. C. Należy również liczyć się z wyższymi kosztami pracowniczymi ze względu na warunki pracy – wyjaśnia Joanna Horodecka.

Zwraca uwagę, że przepływ produktów mrożonych w ramach dystrybucji nie jest tak wymagający jak w przypadku produktów świeżych, gdzie operatorzy logistyczni muszą sprostać coraz to bardziej restrykcyjnym wymaganiom dotyczącym coraz krótszego czasu operacji pomiędzy odbiorem towaru a dostawą. - Wymagania odbiorców, zwłaszcza sieci handlowych, są coraz wyższe: obejmują coraz wcześniejsze godziny dostaw, awizacje systemowe, elastyczność w przypadku peaków wolumenowych oraz zachowanie jak najdłuższej żywotności produktów, co oznacza, że część towarów odbierana jest przez operatorów niemal z linii produkcyjnej. Realizacja dystrybucji towarów w 24 godziny, od złożenia zamówienia do dostawy, w praktyce zamienia się w zaledwie kilka godzin, podczas których operatorzy dokonują przeładunków i transportu towarów – mówi kierownik ds. Rozwoju Rynku Fresh Logistics Polska sp. z o.o.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 247) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH