Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Od czwartku zmienia się unijne logo żywności ekologicznej

  • Autor: PAP
  • Data: 01-07-2010, 10:26
Od czwartku zmienia się unijne logo żywności ekologicznej

1 lipca wchodzą w życie przepisy UE ws. oznakowania żywności ekologicznej. Największą zmianą jest wymóg umieszczania logo w formie zielonego liścia na opakowaniach żywności organicznej, którą zgodnie z odpowiednimi normami wyprodukowano i sprzedaje się w UE.

Tzw. euroliść będzie musiał widnieć na pakowanej żywności organicznej, którą wytworzono w jednym z państw UE, niezależnie od tego, w jakim innym kraju Unii jest ona sprzedawana. Obok obowiązkowego unijnego logo w dalszym ciągu będzie można umieszczać inne oznaczenia firm, regionalne lub krajowe, które nierzadko spełniają ostrzejsze normy dla żywności organicznej niż te unijne przyjęte w 2007 roku.

Nowym wymogiem jest też obowiązek wskazania miejsc, w których były uprawiane surowce wykorzystane w produktach, a także numeru identyfikacyjnego organu, który odpowiadał za kontrole zgodności z unijnymi normami kwalifikującymi do miana żywności organicznej.

Przedsiębiorcy mają dwuletni okres przejściowy, aby dostosować się do nowych zasad oznakowania. Ale KE liczy, że zrobią to znacznie szybciej.

"Mamy nadzieję, że nowe logo zostanie powszechnie znanym symbolem żywności ekologicznej w całej UE. Chcemy, aby konsumenci wiedzieli, że produkty z tym logo wytwarza się zgodnie z rygorystycznymi unijnymi przepisami - powiedział komisarz ds. rolnictwa Dacian Ciolos. - Mam też nadzieję, że te zmiany pobudzą rozwój rolnictwa ekologicznego, a także zwiększą ochronę konsumentów".

Zaprojektowane przez niemieckiego studenta logo to unijne gwiazdki ułożone w kształt liścia na zielonym tle. Jak tłumaczy KE, euroliść niesie ze sobą dwa jasne przesłania: przyroda i Europa. KE zarejestrowała ten znak jako wspólnotowy znak towarowy.

Od 1 lipca wchodzą też w życie nowe przepisy unijne w sprawie tzw. akwakultury ekologicznej, czyli hodowli ryb i owoców morza, w tym zwłaszcza małży. Ustanowiono w nich ogólnounijne warunki dla produkcji wodnej oraz określono warunki dobrostanu zwierząt (np. ograniczające zagęszczenie hodowli w stawach).

UE jest największym na świecie rynkiem zbytu żywności pochodzenia morskiego. W 2008 r. w UE działało 123 certyfikowanych ekologicznych hodowli akwakulturowych, głównie w Wielkiej Brytanii, Irlandii, na Węgrzech, Grecji i Francji. Wytworzyły one 50 000 ton żywności ekologicznej pochodzenia wodnego, co odpowiada prawie połowie światowej produkcji. Najbardziej powszechnym gatunkiem w tego rodzaju produkcji jest łosoś.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • technolog 24-01-2011, 10:20:
jaki ten łosoś jest ekologiczny? karmiony sztuczna paszą i barwiony.Już była afera z łososiem norweskim.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 784) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 268)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH