Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Biznes i technologie

Odpowiedzialnie i w trendach - tak trzeba produkować żywność

Zapewnienie jakościowej żywności w przystępnej cenie, ale także odpowiedzi na trendy i troska o środowisko naturalne – to główne wyzwania i dylematy, z którymi zmierzają się obecnie firmy z branży żywnościowej.

Odpowiedzialnie i w trendach - tak trzeba produkować żywność
fot. unsplash.com

Autor: PM, www.portalspozywczy.pl
Data: 24-12-2019, 09:25

Rolnictwo i przemysł spożywczy w Polsce w szybkim tempie reagują na nowe trendy. Coraz częściej wykorzystują także nowe technologie, aby usprawnić produkcję, ale też zaspokoić rosnące wymagania konsumentów, którzy chętniej sięgają po produkty certyfikowane, bezpieczne dla otoczenia i powstałe w poszanowaniu środowiska, ekologiczne oraz funkcjonalne i innowacyjne. Nowe rozwiązania to szansa dla polskich producentów żywności na zyskanie przewagi konkurencyjnej na rynkach zagranicznych. Obowiązujące na rynku żywnościowym megatrendy mocno wpływają także na kierunek rozwoju gastronomii, która jednocześnie staje się coraz silniejszą gałęzią polskiej gospodarki.

Jednym z największych obecnie wyzwań dla producentów żywności, nie tylko w Polsce, są zmiany klimatyczne i ochrona środowiska naturalnego. Przemysł spożywczy ma ogromny wpływ na środowisko i zużycie zasobów, ponieważ kupuje około 70 proc. wszystkich surowców rolnych, przy produkcji których wykorzystywane są zasoby naturalne naszej planety. W związku z tym na branży spożywczej spoczywa bardzo duża odpowiedzialność za zrównoważone wykorzystania zasobów naturalnych oraz produkcję, która nie powinna wpływać na degradację środowiska naturalnego. Firmy muszą już dzisiaj uwzględniać także w swoich strategiach zasady wynikające z tzw. gospodarki w obiegu zamkniętym, poprzez np. użycie zarówno opakowań w pełni nadających się do recyklingu. Znaczenie tego zjawiska widać także w podejściu konsumentów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na sposób, w jaki dana firma przeprowadza proces produkcyjny oraz skąd pochodzą surowce i w co opakowane są produkty. 

Jednocześnie w skali świata żywność będzie musiała być produkowana bardzo wydajnie, przy jak najniższej emisji gazów i jak najmniejszym śladzie węglowym związanym z transportem, ale też tak, by dało się nią obdzielić jak najwięcej ludzi. Badania pokazują, że grupa osób narażonych na głód rośnie szybciej niż tych, którzy się przejadają.

Dlatego tak wiele mówi się o marnowaniu żywności i metodach na jego ograniczanie. Źródłami strat artykułów spożywczych są przede wszystkim gospodarstwa domowe, mające 53 proc. udziału w ogółem marnowanej żywności, a następnie przetwórstwo (19 proc.), gastronomia (12 proc.), produkcja (11 proc.) oraz dystrybucja (5 proc.). Marnotrawstwo żywności ma ogromne negatywne konsekwencje ekologiczne (emisja gazów cieplarnianych i trującego metanu), ekonomiczne (marnowanie surowców potrzebnych do wyprodukowania żywności, w tym wody, gleby, godzin pracy ludzkiej, energii) oraz społeczne. Dlatego producenci biorę powoli sprawy w swoje ręce pracując nad nowymi opakowaniami i innymi działaniami mającymi na celu ograniczyć ten proceder.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

trendy 2019 RSS ALERT    /    trendy 2020 RSS ALERT    /    odpowiedzialność biznesu RSS ALERT    /    marnowanie żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Ferdynand Barbasiewicz 2019-12-27 17:07:17
    Szanowni Przyjaciele, mikroskop elektronowy, który powiększa 3 miliony razy Amerykanie wprowadzili do badań molekularnych dopiero w 2007 roku. Proszę nieokłamywać ludzi badaniami z lat 60 - tych XX wieku. Dopiero od kilku lat prowadzi się kwantyfikację diagnostyczną molekularnych czynników krwi produkowanych w komórkach organizmu ludzkiego na wszystkich poziomach endogennych. Na tak atrakcyjne wynalazki musimy poczekać, gdy będzie mikroskop zdolny powiększyć rozmaz krwi ponad 10 milionów razy. Proszę przyjąć do wiadomości, że nie ma badań na poziomie submolekularnym. Z wyrazami szacunku do ostrożności wobec wynalazków żywieniowych produkowanych poza organizmami zwierząt lub flory bakteryjnej w roslinach. Z życzeniami noworocznymi dla dobra zdrowia, - Ferdynand Barbasiewicz, autor metody molekularnej biocybernetycznej klawiterapii, nie inwazyjna.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.214.184.250
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.