Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Opakowania do mleczarstwa pełnią funkcję ochronną, funkcjonalną, wizerunkową

Zdaniem specjalistów z branży jest wiele istotnych kierunków rozwoju opakowań do produktów mleczarskich. Producenci opakowań dążą do poprawy funkcjonalności opakowań, co ma ułatwić konsumentom używanie opakowania, często jego wielokrotne otwieranie i zamykanie, a także ułatwić przechowywanie oraz transportowanie produktów. Opakowania, które nie spełniają tych podstawowych kryteriów są konsekwentnie wycofywane z oferty.

Opakowania do mleczarstwa pełnią funkcję ochronną, funkcjonalną, wizerunkową
fot. Tetra Pak

Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 07-07-2016, 15:30

Ważnym kierunkiem rozwoju opakowań jest stałe ograniczanie wpływu opakowań na środowisko naturalne. Przemysł opakowaniowy stale stara się ulepszać opakowania pod tym względem, chociażby poprzez zmniejszanie wagi opakowań i użytego surowca. Dzięki nowoczesnym technologiom produkcji takie działania są możliwe, bez wpływu na podstawowe cechy ochronne opakowania. 

Poza tym firmy opakowaniowe starają się również ulepszać funkcję ochronną opakowań, poprzez stosowanie nowych materiałów. Wiele firm prowadzi prace rozwojowe w kierunku zastosowania nowych materiałów barierowych. Rozwiązania tego typu mają wpływ zarówno na cechy organoleptyczne produktu, a także mogą wydłużać okres przydatności produktu do spożycia.

Zdaniem ekspertów branży pod względem ograniczania wpływu opakowania na środowisko naturalne kartoniki do płynnej żywności są na uprzywilejowanej pozycji. Wyniki niezależnych badań pokazują, że najbardziej ekologicznym typem opakowań do płynnej żywności są właśnie opakowania kartonowe. Przeprowadzone w różnych krajach Europy badanie LCA (Life Cycle Assesment - tłum. ocena cyklu życia) pokazało znaczące przewagi kartonów w zakresie emisji CO2, wykorzystania zasobów kopalnych i zużycia energii pierwotnej nad innymi typami opakowań. Dodatkowo należy pamiętać, że kartoniki produkowane są w przeważającej części z surowca odnawialnego, jakim jest celuloza.

Zawartość tego odnawialnego biologicznie surowca w kartonach do płynnej żywności, stanowi aż 75-88 proc. Są to opakowania, które  można poddawać recyklingowi, co oznacza, że wszystkie surowce użyte do ich produkcji mogą być odzyskane i ponownie wykorzystywane.

Jednak nie samym kartonem branża mleczarska żyje. Dowodem tego jest np. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach, która zakupiła nowoczesne urządzenie przeznaczone do pakowania produktów. Nowa inwestycja ma na celu zwiększenie wydajności procesu produkcji. - Pakowaczka rotacyjna PAK 2.5 umożliwia pakowanie szerokiej gamy produktów spożywczych w kubki plastikowe i aluminiowe o różnych średnicach i kształtach oraz dezynfekcję platynek promieniami UV. Znakomicie nadaje się do pakowania w aseptycznych warunkach m.in. kefirów, śmietan, jogurtów naturalnych, masełek, serków homogenizowanych oraz twarogów śmietankowych. Jej maksymalna wydajność w zależności od rodzaju produktu może wynosić aż do 2500 opakowań na godzinę – informuje spółka.

KOMENTARZE (1)

  • ~ja 2016-08-04 16:22:15
    W tym artykule jest mocna reklama firmy Tetrapak,która rzekomo produkuje opakowania poddawane recylkingowi. Tak naprawdę to z ich opakowań wielomateriałowych odzyskuje się tylko celuloze, a aluminium z tworzywem sztucznym (laminat) to odpad na wysipisko, bo nie da się rozdzielić tych dwóch warstw. Czyli nie da się ich powtórnie wykorzystać, jak jest napisane w artykule

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.23.192.92
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.