REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Opakowania kartonowe popularne w pakowaniu płynnej żywności

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 21-01-2015, 14:27
Opakowania kartonowe popularne w pakowaniu płynnej żywności
Wacław Wasiak. dyrektor Polskiej Izby Opakowań

- Opakowania z papieru i tektury w ogólnej strukturze rynku opakowań stanowią 32,7 proc., zajmując drugą pozycję po opakowaniach z tworzyw sztucznych (37,3 proc.). Jednak jeśli chodzi o segment opakowań do żywności to stanowią one ok. 30 proc., ustępując miejsca opakowaniom z tworzyw sztucznych (45 proc.). Stosowane są najczęściej do pakowania wyrobów cukierniczych (słodycze, ciastka) - mówi Wacław Wasiak. dyrektor Polskiej Izby Opakowań.

REKLAMA

Jednak największe zastosowanie mają opakowania na bazie papieru (tektury) typu Tetra Pak służące do pakowania płynnej żywności, popularnie zwane „kartonami", wykonane z odpowiednio wzmocnionej tektury poprzez dodanie od strony produktu warstwy z folii polietylenowej lub folii aluminiowej. Najczęściej z obu tych materiałów.

Tetra Pak produkuje dwa rodzaje opakowań z tektury: aseptyczne - pozwalające na przechowywanie produktów w temperaturze pokojowej, i nieaseptyczne - przeznaczone dla produktów, które wymagają schładzania podczas transportu i przechowywania. Większość (90%) opakowań Tetra Pak to opakowania aseptyczne. Opakowania te pozwalają na transport i przechowywanie płynnej żywności bez konieczności chłodzenia (oszczędność energii). Płynna żywność (mleko i jego produkty, soki owocowe i warzywne, nektary, wino stołowe, olej jadalny i inne) z reguły jest bardzo wrażliwa i nietrwała. Opakowania aseptyczne Tetra Pak umożliwiają przechowywanie tych produktów w ciągu wielu tygodni i miesięcy bez stosowania szkodliwych konserwantów. Stąd opakowania tego typu uznano przed 25 laty za jedną największych innowacji w przemyśle spożywczym - dodaje Wacław Wasiak.

Ponieważ każdy medal ma dwie strony, także i w tym przypadku, zaletom tego opakowania towarzyszą również wady. Są to opakowania wielomateriałowe, co znacznie utrudnia odzysk tych materiałów w procesie recyklingu. Jeśli te wadę uda się pokonać poprzez stosowanie warstw z biotworzyw lub biopowłok zapewniających niezbędną barierowość, odporność na migrację oraz wytrzymałość, opakowania tego typu z udziałem co najmniej 75% tektury będą szeroko stosowane.

- Omawiając zastosowanie tektury do opakowań żywności, koncentrowaliśmy uwagę na tekturze, która ze względu na jej „czystość" nie może być dopuszczona do kontaktu z żywnością. Dotyczy to tektury wytwarzanej z makulatury, a ściślej z papieru pochodzącego z przeróbki makulatury. Jednak jest możliwym otrzymywanie czystej tektury i jej stosowanie w opakowaniach żywności. Oczywiście jej koszt jest wyższy, stąd i zakres zastosowania mniejszy - mówi szef PIO.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 017) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH