Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Opublikowana została nowelizacja Norm Żywienia dla Populacji Polskiej

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 03-01-2018, 13:28
Opublikowana została nowelizacja Norm Żywienia dla Populacji Polskiej
Aktualizacja Norm Żywienia dla Populacji Polskiej

Jest to już kolejna edycja norm żywienia uwzględniająca najbardziej aktualne informacje z zakresu żywienia człowieka. Nowelizacja norm z 2017 r. została przyjęta, jako jedno z zadań w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.

Elektroniczna wersja monografii jest również dostępna bezpłatnie w Internecie na stronach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ oraz Instytutu Żywności i Żywienia.

Obecna monografia stanowi kolejny etap prac nad aktualizacją norm żywienia. Prace te mają charakter ciągły. Narodowy Program Zdrowia na lata 2016-2020 zakłada kontynuowanie prac w tym zakresie i opracowanie kolejnej monografii w 2020 r.

Zaktualizowane obecnie normy żywienia w przypadku większości składników odżywczych są zgodne z normami opracowanymi w 2012 r. Wprowadzono jednak kilka istotnych zmian:

- normy na energię zostały ustalone na poziomie średniego zapotrzebowania grupy (EER) – dla niektórych grup wartości norm różnią się w porównaniu do norm z 2012 r. ze względu na przyjęcie bardziej aktualnych danych dotyczących masy ciała;

- również różnice w normach na białko wynikają z aktualizacji danych dotyczących masy ciała. Ponadto, w nowelizacji z 2017 r. uszczegółowiono zalecenia dotyczące odsetka energii z białka – wcześniej takie same zalecenia dotyczyły całej populacji, obecnie są inne dla niemowląt i małych dzieci oraz osób starszych niż dla pozostałych grup wiekowych;

- normy na tłuszcze ogółem, podobnie jak normy na energię i białko, zostały skorygowane ze względu na przyjęte wartości masy ciała. Ponadto, określono zalecane maksymalne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególną uwagę zwrócono na zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe nienasycone omega-3, czemu w znowelizowanych normach poświęcony został odrębny rozdział uwzględniający zalecenia dotyczące spożycia w poszczególnych grupach wiekowych;

- wartości norm na węglowodany są takie same jak w 2012 r., zmieniły się natomiast w niewielkim stopniu zalecenia dotyczące odsetka energii z węglowodanów. Odniesiono się również do ostatniego zalecenia WHO dotyczącego ograniczenia spożycia cukrów wolnych, które uznano za trudne obecnie do zrealizowania w praktyce ze względu na brak regulacji prawnych dotyczących znakowania cukrów wolnych na etykietach produktów oraz brak narzędzi do obliczenia tej wartości w diecie;

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • mat 04-01-2018, 12:22:
Jakie dawki glutaminianu będą teraz legalne?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 136) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH