Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Opublikowano nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

  • www.igifc.pl
  • Autor: Joanna Soczewińska - Doradca ds. Bezpieczeństwa Żywności, IGI Food Consulting
  • Data: 10-02-2010, 10:28

Nowe regulacje wybranych obszarów wspólnotowego prawa żywnościowego, a także konieczność doprecyzowania wybranych procedur, wpłynęły na wprowadzenie zmian w krajowych przepisach. Największe znaczenie dla branży spożywczej ma opublikowana 8 lutego br. ustawa o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw.

Konsekwencje wejścia w życie tego aktu prawnego będą dotyczyły wielu obszarów działalności podmiotów branży spożywczej. Najważniejsze zmiany wynikające z nowelizacji dotyczą:

  • odwołania do unijnych definicji aromatów, enzymów, substancji dodatkowych oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, oświadczenia zdrowotnego i składnika odżywczego,
  • zmiany definicji naturalnej wody mineralnej,
  • określenia urzędowych kompetencji dotyczących stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych,
  • wprowadzenia nowych definicji m.in.: podmiotu zajmującego się recyklingiem, podmiotu działającego na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zakładu działającego na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • rezygnacji z zamkniętego wykazu grup środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, 
  • wprowadzenia obowiązku elektronicznego składania powiadomień o zamiarze wprowadzenia raz pierwszy do obrotu określonych grup środków spożywczych,
  • rozszerzenia listy jednostek wydających opinie o produktach objętych powiadomieniem o Zespół ds. Suplementów Diety,
  • rozszerzenia listy podmiotów, dla których wystarczająca jest rejestracja bez konieczności zatwierdzania zakładu, m.in. o gospodarstwa agroturystyczne, podmioty produkujące wina gronowe z upraw własnych w ilości poniżej 1000 hl/rok, apteki, punkty apteczne, hurtownie farmaceutyczne, sklepy zielarskie, przedsiębiorców prowadzących sprzedaż innych niż żywność produktów oraz wprowadzających do obrotu żywność opakowaną trwałą mikrobiologicznie, zakłady produkujące lub wprowadzające do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, producentów gazów technicznych,
  • likwidacji obowiązku przechowywania próbek własnych potraw przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego.

Ustawa o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw została uchwalona przez Sejm w dniu 8 stycznia br., 20 stycznia ustawę podpisał Prezydent RP, a 8 lutego została opublikowana w Dzienniku Urzędowym Nr 21 pod poz. 105. Większość przepisów ustawy wejdzie w życie 30 dnia po publikacji, czyli 10 marca 2010 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH