Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Organizacje producenckie w nowej perspektywie finansowej UE

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 13-10-2014, 14:39
Organizacje producenckie w nowej perspektywie finansowej UE
Dariusz Nieć, dyrektor departamentu rozwoju obszarów wiejskich w MRiRW /fot.żelaznastudio

Wydarzenia ostatnich kilkudziesięciu lat, takie jak wzrost koncentracji i większa integracja pionowa uczestników rynku w całej UE, doprowadziły do zmian strukturalnych w łańcuchu dostaw żywności - powiedział Dariusz Nieć, dyrektor departamentu rozwoju obszarów wiejskich w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku.

Zmiany te przyczyniły się do sytuacji, która charakteryzuje się bardzo zróżnicowanymi poziomami siły przetargowej i zakłóceniami równowagi ekonomicznej w poszczególnych stosunkach handlowych między podmiotami w ramach tego łańcucha. Jakkolwiek zróżnicowana siła przetargowa w stosunkach handlowych jest zjawiskiem powszechnym i ma swoje uzasadnienie, to jednak jej nadużywanie prowadzi czasem do nieuczciwych praktyk handlowych.

Nowa wspólna polityka rolna (WPR) oraz nowa wspólna polityka rybołówstwa (WPRyb) przyczyniają się do wzmocnienia pozycji producentów w łańcuchu dostaw w stosunku do podmiotów działających na rynku niższego szczebla, zwłaszcza poprzez wspieranie tworzenia i rozwoju organizacji producentów. Nowa jednolita wspólna organizacja rynku zawiera również elementy, których celem jest ograniczenie różnicy pod względem siły przetargowej pomiędzy rolnikami a innymi stronami w łańcuchu dostaw żywności w wybranych sektorach (mleka, oliwy z oliwek, wołowiny i cielęciny, roślin uprawnych). Nowe przepisy dają również państwom członkowskim możliwość wprowadzenia wymogu zawierania obowiązkowych umów pisemnych w innych sektorach rolnych, z zastrzeżeniem zabezpieczeń zapewniających, by takie przepisy nie zakłócały właściwego funkcjonowania rynku wewnętrznego. Reforma WPR, szczególnie w ramach jednolitej wspólnej organizacji rynku, zawiera elementy, których celem jest ograniczenie różnicy pod względem siły przetargowej pomiędzy rolnikami a innymi stronami w łańcuchu dostaw żywności.

Jak mówił Dariusz Nieć, również na gruncie krajowym podejmowane są działania mające wzmocnić pozycję przetargową producentów rolnych. W Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa na lata 2012-2020 (dokumencie strategicznym przyjętym przez Radę Ministrów RP w kwietniu 2012 r.), w priorytecie 4.3. Dostosowanie struktur sektora rolno-spożywczego do zmieniających się wyzwań w Polsce, UE i skali globalnej, jako kierunki interwencji, wskazano m.in. poprawę organizacji producentów rolnych, w tym przez spółdzielczość i grupy producenckie w sektorze rolno-spożywczym oraz rozwój struktur organizacyjnych w łańcuchu rolno-żywnościowym producentów rolnych i rybackich.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH