Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Oświetlenie w przemyśle spożywczym ma znaczenie

Projektowanie i serwis oświetlenia dla firm przemysłu spożywczego wiąże się ze szczególnymi wymaganiami. W parze z restrykcyjnymi przepisami higieniczno-sanitarnymi idzie duże zróżnicowanie warunków pracy w obrębie jednego zakładu. Jakimi kryteriami kierować się w doborze rozwiązań?

Oświetlenie w przemyśle spożywczym ma znaczenie
fot. shutterstock

W pojedynczym przedsiębiorstwie przetwórstwa żywności często mamy do czynienia ze strefami roboczymi o skrajnie odmiennej specyfice. Obok obszarów charakteryzujących się dużą wilgotnością i znacznymi amplitudami temperatur – jak tunele mycia lub chłodzenia –  znajdują się stanowiska obróbki termicznej oraz mroźnie i chłodnie. Dodatkowo, ze względów higienicznych, w wielu lokalizacjach używa się myjek ciśnieniowych oraz żrących środków dezynfekcyjnych. Tej różnorodności towarzyszą zarazem ścisłe zalecenia mające na celu ograniczenie do minimum ryzyka zanieczyszczenia żywności oraz gwarantujące sprawną i bezpieczną pracę. Dobór oświetlenia, które spełniałoby wszystkie te obostrzenia, nie jest prostym zadaniem i często wymaga zaangażowania dostawcy specjalizującego się w projektowaniu instalacji dla przemysłu.

Jakie kryteria biorą pod uwagę tego typu podmioty, rekomendując konkretne rozwiązania osobom zarządzającym pracą zakładów przetwórstwa żywności?

- Istnieje szereg wytycznych dotyczących właściwości opraw i mających znaczenie ze względu na bezpieczeństwo, wymagania sanitarne, środowiskowe i oświetleniowe charakterystyczne dla przemysłu spożywczego. Producentom zaleca się, by rozwiązania przeznaczone dla tej branży były wykonane z szczególnie wytrzymałych, odpornych na uderzenia i rozbicie komponentów. Jest to konieczne, by wykluczyć sytuację, w której elementy systemu oświetleniowego mogłyby zanieczyścić proces wytwarzania żywności. W efekcie, rekomenduje się na przykład unikanie obudów zawierających szklane elementy. By uniknąć ryzyka, że do artykułów spożywczych przedostaną się niepożądane substancje, w produkujących je zakładach korzysta się z opraw wykonanych z ogniotrwałych, nietoksycznych, nieodpryskujących, niereaktywnych i nierdzewnych materiałów. – Restrykcyjne procedury higieniczne wymuszają, by obudowa pozbawiona była załamań, szczelin i wgłębień, w których mógłby zbierać się kurz i bakterie. Ze względu na powszechne używanie wysokociśnieniowych myjek i agresywnych środków czyszczących, zaleca się stosowanie opraw w klasie szczelności IP66, zapobiegających kondensacji w układzie optycznym nawet przy oddziaływaniu strugą wody 100 l/min – tłumaczy Maciej Gronert, projektant oświetlenia TRILUX Polska. – Czynnikiem potencjalnie zmniejszającym żywotność źródeł światła jest także wysoka temperatura. W ofercie renomowanych dostawców znaleźć można jednak specjalistyczne oprawy dla przemysłu spożywczego, zachowujące trwałość na poziomie 50 000 roboczogodzin nawet w otoczeniu, w którym powietrze nagrzewa się do 55, a nawet 70 stopni Celsjusza - uzupełnia ekspert TRILUX Polska.

Wątkiem mającym szczególnie duże znaczenie w kontekście ochrony żywności jest także maksymalne wydłużenie okresów między serwisowaniami.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ochrona żywności RSS ALERT    /    Maciej Gronert RSS ALERT    /    TRILUX Polska RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.239.56
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.