Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Państwa unijne mają obowiązek śledzenia zawartości akrylamidu w żywności

  • www.igifc.pl
  • Autor: Joanna Soczewińska, doradca ds. bezpieczeństwa żywności IGI Food Consulting
  • Data: 20-05-2010, 17:39

18 maja br. na stronie EFSA został opublikowany raport zawierający wyniki z monitoringu poziomów akrylamidu w niektórych środkach spożywczych. Państwa członkowskie mają obowiązek śledzenia jego zawartości w żywności w latach 2007-2009. Opublikowany raport zawiera dane za rok 2008.

Akrylamid jest organicznym związkiem chemicznym, który powstaje podczas przygotowywania w wysokich temperaturach (np. smażenie, pieczenie) szerokiej gamy produktów spożywczych zawierających węglowodany i białka. Dotyczy to zarówno domowego przygotowywania produktów spożywczych, jak również wytwarzania ich na skalę przemysłową.

Początkowo substancja ta znana była tylko z zastosowania przemysłowego, w takich procesach jak produkcja plastiku, gum, papieru i kosmetyków. Opisy następstw przypadkowych epizodów narażenia pracowników przemysłu na wysokie stężenie akrylamidu doprowadziły do uznania go za substancję neurotoksyczną. W 2002 r. związek ten został wykryty także w środkach spożywczych poddawanych obróbce termicznej.

W raporcie za 2008 rok podane są dane z 22 krajów członkowskich oraz z Norwegii. W sumie przeanalizowano ponad 2000 próbek żywności z kategorii: frytki, chipsy ziemniaczane, produkty ziemniaczane do przygotowania w domu, pieczywo, płatki śniadaniowe, ciastka, kawa, żywność dla niemowląt w słoiczkach, produkty zbożowe przetworzone przeznaczone dla niemowląt oraz inne produkty. Przedstawiono prawie 3500 wyników dotyczących zawartości akrylamidu w środkach spożywczych.

Raport wskazuje, że w produktach z kategorii: chipsy ziemniaczane, kawa instant oraz zamienniki kawy poziom akrylamidu jest znacząco wyższy w porównaniu z wynikami za rok poprzedzający. Z drugiej strony - wyniki próbek środków spożywczych m.in. z grup: frytki, produkty ziemniaczane do przygotowania w domu, herbatniki dla niemowląt oraz muesli i płatki owsiane wykazały niższe poziomy tego związku w porównaniu z rokiem 2007.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH