Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii zacznie działać już za rok?

Połączenie inpekcji weterynaryjnej, ochrony roślin i jakości handlowej ma zmniejszyć koszty administracyjne kontrolowania jakości żywności "od pola do stołu". Minister Sawicki chce, by nowe przepisy mogły wejść w życie już za rok, 1 stycznia 2012 r. Zmiany szykowane są również w ustawie o nasiennictwie czy przepisów dot. środków ochrony roślin.

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii zacznie działać już za rok?
- Chcemy, by Rada Ministrów przyjęła ten projekt w pierwszej połowie roku z nadzieją na jej uchwalenie przez Sejm, tak by nowe przepisy mogły wejść w życie od 1 stycznia 2012 r. - mówi minister rolnictwa Marek Sawicki.

Autor: PAP
Data: 02-01-2011, 10:19

Połączenie 3 inspekcji - weterynaryjnej, ochrony roślin i jakości handlowej czy szkolenia osób stosujących środki ochrony roślin - m.in. takie zagadnienia przewidują proponowane przez resort rolnictwa ustawy na 2011 r. Ministerstwo przygotowało 7 projektów.

Najważniejszy z nich to projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii. Zakłada on połączenie trzech inspekcji nadzorowanych przez ministra rolnictwa. Są to: Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Utworzenie jednego organu ma zmniejszyć koszty administracyjne kontrolowania jakości żywności "od pola do stołu" .

"Chcemy, by Rada Ministrów przyjęła ten projekt w pierwszej połowie roku z nadzieją na jej uchwalenie przez Sejm, tak by nowe przepisy mogły wejść w życie od 1 stycznia 2012 r." - poinformował PAP minister rolnictwa Marek Sawicki.

Resort chce przekazać w przyszłym roku pod obrady Rady Ministrów ponadto dwa projekty nowelizacji oraz dwa projekty nowych ustaw, które zostały przeniesione z tegorocznego planu legislacyjnego rządu.

Ministerstwo planuje zmienić przepisy dotyczące nawozów i nawożenia, wprowadzając do ustawy m.in. wymogi dotyczące budowy biogazowni rolniczych. Do ustawy o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich chce natomiast wprowadzić nowe przepisy dotyczące realizacji Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Wśród nowych proponowanych przez ministerstwo ustaw znalazła się ustawa o nasiennictwie. Uwzględniając nowe unijne przepisy, ma ona m.in. regulować zgłoszenia i rejestracje odmian roślin. Kolejna ustawa - o środkach ochrony roślin - ma częściowo zastąpić dotychczasowe przepisy z 2003 r. Mają się w niej znaleźć regulacje dotyczące szkoleń osób stosujących środki ochrony roślin, lotniczych zabiegów agrotechnicznych czy stosowania sprzętu do ochrony roślin.

KOMENTARZE (7)

  • przedsiębiorca 2011-01-03 09:24:17
    Po co jest w ogóle Inspekcja Jakości, skoro powiela wszystko to co robi Sanepid?
  • levy 2011-01-03 10:17:36
    Proponuję powołać Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Ministra Rolnictwa. Jak to jest, że każdy nowy rząd tworzy nowe instytucje które zapewne zmniejszają koszty ale tylko w momencie tworzenia. Później jest jak zwykle drożej niż przed wprowadzeniem nowego tworu. PSL jednak jest lepsze od Kameleona!
  • inspektor WIJHAR-S 2011-01-03 11:02:16
    Skoro Sanepid do dziś nie wie co to HACCP i nie pojęcia o technologii żywności to po co głupio się pytasz. Gdzie się nie wiejdzie na kontrole to słychać \"Pani z Sanepisu pozwoliła, Pani z Sanepidu robiła ten HACCP, Pani z Sanepidu nic nie mówiła, że na etykiecie ma być wykazana w skłądzie woda (wędliny), Pani z Sanepidu pozwoliła stosowac taką nazwę (Paluszki Krabowe-a w składzie produktu ani śladu kraba), Pani z Sanepidu nic nie mówiła, że mąka nie może leżeć bezpośrednio na podłodze (piekarnia), Pani z Sanepidu zawsze dzowni jak ma być kontrola, a wy tak bez zapowiedzi, Pani z Sanepidu jak przychodzi na kontrolę to nie przważa śledzi, żeby sprawdzić czy tam faktycznie jest 200 g, w wy mi karę dajecie bo w 10 opakownaiach było o 10 g za mało śledzia (a firma rocznie sprzedaje tony 200 g opakowań, gdzie jest 190 g). Prawda jest taka, że insp. wet, insp. handlowa, insp. jakości handlowej, Sanepid, nasiennictwo, powinny od dawan być jedną instytucją podzieloną na działy takie i śmakie, a kontrole powinny być prowadzone w większych zespołach i trwać dłużej, ale raz w roku. A teraz jest tak, że przedsiębiorców nachodzimy co chwilę, każy ma swoje kompentecje (jeden na etykiecie sprwadza, zanki wet, drugi wartości odżywcze i terminy przydatności, trzeci składy i nazwy, a jak coś zobaczy nie tak, ale nie ma kopmpetencji ustawowych to musi napisać pismo do odpowiedniej inspekcji, żeby ta przyszła i ze swojej strony ukarała).
  • Deloz 2011-01-04 08:12:59
    Do Inspektora WIJHAR-S. Wy to dopiero jesteście ciekawą inspekcją. \"Badania\" w nieakredytowanych laboratoriach, przewożenie prób w bagażnikach samochodów bez odpowiedniego zabezpieczenia, sygnowanie kolejnych pism do przedsiębiorcy tym samym numerem, wiedza na poziomie żenującym. Udało się Wam jakoś utrzymac, a były próby likwidacji tego śmiesznego tworu i podzielenia kompetencji pomiędzy inne inspekcje. Szkoda, że się nie powiodły.
  • byłyInspektor 2011-01-05 10:11:17
    Każdy słuzbowy samochód wyposażony jest w elektryczne lodówki, do mrożonek wynajmuje się transport specjalistyczny. Każde laboratorium specjalistyczne GIJHAR-S ma akredytację (nie wszystkie na te same metody badań, ale od czego jest logistyka). Sprawa numerów pism jest rozwiązana przez certyfikowany system zarządzania ISO (pismo ma nr sprawy, a nie nr pisma), oprócz nr sprawy na każdym piśmie jest data, więc o co chodzi? Natomiast to co pisze inspektor WIJHAR-S w dużej części jest faktem absolutnym. I teraz najważniejsze drogi DELOZ. Tylko dlatego, że nie ustawa o ijhar-s nie daje kompetencji do kontroli substancji dodatkowych (E..........), konsumenci nagminnie oszukiwani są w kwestii zatajania przez producentów zawartości tychże dodatków w skąłdzie produktów. Pieczywo i wędliny naszpikowane są polepszaczami i polifosforanami, a w wykazie składników ich nie ma (szczególnie w masarniach i piekarniach, które sprzedają luzem. To jest skandal i kpina ze strony Sanepidu. Tu powinny być podstawiowe i nagminne badania laboratoryjne. Dalczego w HACCP\'ach (mniejsi producenci i gastronomia) przeważnie nie ma wpisanej osoby, która sporządziła i wdrożyła ten system? Bo robi to pani z Sanepidu, a nawet nie wie jak to zrobić! problemem są niskie płace i niedofiansowanie oby inspekcji (jak i wielu instytucji państwowych) i efet jest jaki jest=jaka płaca taka praca (chyba, ze znajdzie się młody idealista na utzrmaniu rodziców). kto za max 1500 zł netto będzie się szarpał z producentami, po co bawić się w papiery, lepeij tworzyć fikcję! Kto będzie brał na siebie tak wielką odpowiedzialność i bawił się w spory o interpretację przepisów za max. 1500 zł ? To jest problem! Gdyby zwolinli połowę, powysyłali na emerytury dziadków i babcie z zanikami pamięci i wzrokiem co tylko duze litery widzi na opakowaniu zbiorczym, a reszcie podnieśli o 100% zarobki to od razu byłyby efekty. Ta pani z sanepidu o której pisze inspektor WIJHAR-S, nie pozwalałby na takie rzeczy, nie robiłaby na lewo HACCAP\'ów i nie brałby 1kg kiełbasy do domu, bo stać by ją było na to. nie wspominająć, że wydajność i motywacja byłaby znacznie, znacznie większa. A połączenie bądź zlikwidowanie tych inspekcji i pozostawinie jedej jest bardzo dobrym pomysłem, szczególnie dla przedsiębiorćow, bo to wkońcu oni utrzymują te inspekcje, a są nawiedzani co róż przez innych fachowców i kazdy wciska im co innego i zabiera czas. A czas to pieniądz.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.93.75.30
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.