Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

PARP: kompetencje pracowników istotne dla efektywności firmy

  • Autor: PAP
  • Data: 13-11-2014, 13:57

Dobre zarządzanie kompetencjami pracowników w istotny sposób może przyczynić się do wzrostu efektywności firm - przekonują eksperci na seminariach zorganizowanych przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP).

W czwartek w Lublinie kilkudziesięciu przedstawicieli firm uczestniczyło w spotkaniu pod hasłem "Od kompetencji pracowników do efektywności przedsiębiorstwa". Ogólnopolski projekt PARP "Zarządzanie kompetencjami w MSP" adresowany jest do przedstawicieli małych i średnich przedsiębiorstw. Eksperci na seminariach wskazują jak określać kompetencje pracowników, podnosić je i najlepiej wykorzystywać do wzrostu efektywności pracy.

Koordynatorka projektu Anna Dziołak z PARP powiedziała PAP, że przedsiębiorcy są zainteresowani wdrażaniem w swoich firmach systemu zarządzania kompetencjami. "W większości firm to jest bardzo przydatne. Istotne jest zaangażowanie kierownictwa firmy w ten proces, a to wymaga merytorycznego przygotowania. Warto korzystać z doradztwa zewnętrznego, bo to wiele ułatwia, nie trzeba wyważać otwartych drzwi" - powiedziała Dziołak.

"Eksperci przekazują wiedzę, wskazują praktyczne rozwiązania, inspirują. Warto podkreślić, że zarządzanie kompetencjami to proces, nie działanie jednorazowe. Tu jest ważna konsekwencja, od procesu rekrutacyjnego, przez ocenę pracowników, ich szkolenie i motywowanie" - dodała Dziołak.

Ekspert Grzegorz Filipowicz z firmy doradczej ForFuture podkreślił, że bez określonej wiedzy, umiejętności i właściwych postaw pracowników nie da się dobrze wykonać postawionych zadań, zwłaszcza obecnie, gdy często pracownicy muszą korzystać z nowoczesnych technologii i współdziałać w zespołach.

"Precyzyjne określenie, jakie kompetencje są potrzebne u pracowników, żeby dobrze wykonywali swoje zadania, jaki jest poziom ich przyswojenia i co można zrobić w celu ich rozwijania, to kluczowe zagadnienia dla jak najlepszego wykorzystania potencjału firmy" - powiedział Filipowicz.

"W mniejszej firmie, zatrudniającej kilkadziesiąt osób, umiejętne zarządzanie kompetencjami pracowników może dać widoczny efekt już po kilku miesiącach, podczas gdy w dużych organizacjach, liczących kilka tysięcy ludzi, na efekt trzeba czekać dwa, trzy lata" - dodał Filipowicz.

Doświadczeniami w przygotowywaniu kadr dzieliła się Agnieszka Jakubczyk-Latała z lubelskiej spółki Pol-Inovex, specjalizującej się w demontażu, przenoszeniu i montażu w nowym miejscu całych fabryk lub ich części. Ta niszowa działalność - mówiła - sprawia, że niełatwo jest znaleźć dobrze przygotowanych do niej pracowników. Dlatego Pol-Inovex przed dwoma laty nawiązał współpracę z miejscowych Zespołem Szkół Transportowo-Komunikacyjnych, gdzie firma objęła patronat nad kierunkiem mechatronicznym.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH