Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

PFPŻ: Potrzeba reformy systemu urzędowej kontroli żywności w Polsce

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 01-03-2012, 14:17

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców jako organizacja zrzeszająca firmy sektora przetwórstwa żywności uważa, że bezpieczeństwo zdrowotne i jakość żywności wprowadzanej na rynek oraz prawidłowa informacja skierowana do konsumenta mają kluczowe znaczenie zarówno dla konsumentów, jak i dla prawidłowego funkcjonowania przemysłu spożywczego. Z tego względu opowiadamy się za wprowadzaniem i stosowaniem takich rozwiązań w strukturze i organizacji działania urzędowej kontroli żywności w Polsce, które zapewnią jednolity, sprawny i merytoryczny nadzór nad produkcją i dystrybucją żywności.

PFPŻ ZP podtrzymuje postulowaną wielokrotnie potrzebę utworzenia jednolitej i kompleksowej Inspekcji Żywności. Takie podejście zapewni niezbędną koordynację i prowadzenie planowej kontroli wszystkich obszarów działania w sektorze spożywczym, zwiększy jej efektywność oraz zmniejszy uciążliwość dla podmiotów objętych urzędową kontrolą żywności. Istotne jest objęcie przez taką jednostkę kontroli zarówno nad całością łańcucha żywnościowego, jak i wszystkimi rodzajami żywności.

Wspomniany proces powinien zmierzać do dalszego doskonalenia krajowego systemu bezpieczeństwa żywności. Jego wstępną fazę powinno, zdaniem PFPŻ, stanowić opracowanie całościowego modelu i planu jego wdrożenia, a następnie skonsultowanie go z przedstawicielami administracji, środowisk przedsiębiorców i konsumentów. PFPŻ deklaruje chęć uczestnictwa w takich działaniach.

Reforma powinna polegać na wyłączeniu dotychczasowych głównych inspektoratów z zakresu nadzoru poszczególnych ministrów i utworzeniu jednego organu urzędowej kontroli żywności (Urzędu), podległego bezpośrednio premierowi lub jednemu ministrowi, który stanąłby na czele wyodrębnionego działu administracji rządowej. Uważamy, że zagadnienia bezpieczeństwa i jakości żywności, zwłaszcza w odniesieniu do żywności przetworzonej, wymagają innych kompetencji i sposobów działania urzędowej inspekcji niż w kwestiach realizacji polityki rolnej, w tym Wspólnej Polityki Rolnej, czy ochrony podmiotów produkcji pierwotnej, stąd powyższy postulat PFPŻ dotyczący utworzenia oddzielnego urzędu dla spraw bezpieczeństwa i jakości żywności, ze szczególnym naciskiem na kwestie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

Urząd ten funkcjonowałby za pośrednictwem podległej mu inspekcji żywności skoncentrowanej na obszarze bezpieczeństwa i jakości żywności, działającej we wszystkich elementach łańcucha żywnościowego, sprawując całościowy nadzór nad procesami produkcji, przetwórstwa i obrotu żywnością.

Takie rozwiązanie zapewniłoby m.in. stosowanie jednolitych interpretacji przepisów przez urzędową kontrolę żywności, co ma kluczowe znaczenie dla sprawnego funkcjonowania sektora spożywczego. Ponadto wskazany jest jednolity nadzór urzędowy nad zagadnieniami związanymi z przestrzeganiem stosowania obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, a także nad zapewnieniem bezpieczeństwa żywności podczas jej dystrybucji, biorąc pod uwagę zwiększającą się złożoność łańcuchów dystrybucyjnych oraz rolę współczesnego modelu sprzedaży wielkopowierzchniowej.

Jednocześnie PFPŻ podkreśla konieczność zachowania ciągłości funkcjonowania obecnego systemu do momentu przygotowania reformy, a następnie zastosowania odpowiednich rozwiązań przejściowych, które umożliwią sprawne przejęcie kompetencji przez nowy organ, z wykorzystaniem doświadczenia, kadry oraz zaplecza organów funkcjonujących dotychczas. Szczególnie w obszarze bezpieczeństwa żywności, które stanowi element ochrony zdrowia publicznego, zmiany powinny być łagodne i zapewniać wykorzystanie dotychczasowych kadr i doświadczeń. Wspomniany proces powinien przebiegać płynnie i stopniowo, bez tymczasowych rozwiązań, a jego kolejne etapy powinna poprzedzać analiza poprzednich. PFPŻ deklaruje chęć udziału w dyskusji nad realizacją wszystkich faz tego procesu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • konsument 12-03-2012, 10:33:
Może pora zrozumieć, że takie państwowe urzędy są zbędne, a nawet szkodliwe - zarówno dla gospodarki jak i dla konsumenta. Niech wystawianiem certyfikatów jakości żywności zajmą się prywatne wyspecjalizowane instytucje. Kto nie spełni norm lub nie wystąpi o wydanie certyfikatu musi się liczyć ze spadkiem sprzedaży. Wówczas rynek będzie funkcjonował podobnie do rynku oprogramowania antywirusowego, gdzie nad naszym bezpieczeństwem nie czuwa żaden tępy urzędnik, a prawdziwi specjaliści.
  • przedsiębiorca 02-03-2012, 09:51:
W lipcu ubr wyszły unijne dyrektywy o obowiązku stosowania oznaczeń wartością odżywczą na produktach. Nasze ministerstwo zdrowia nic nie robi w tym kierunku aby wydać nowe rozporzadzenie obowiązujace w Polsce. To kpina tego resortu. producenci wstrzymują się ze zlecaniem nowych nadruków i nie ma w co pakować swoich produktów bo po co robić nowe opakowania jak za lada moment te nadruki będą nieaktualne a ich wporowadzeniu inspekcje będą kontrolować i karać bo tylko nasz rząd to umie robić.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 477) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH