Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pierwszy składnik roślinny prawnie zabroniony do stosowania w żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 12-03-2015, 13:58
Pierwszy składnik roślinny prawnie zabroniony do stosowania w żywności

W wyniku oceny ryzyka przeprowadzonej na wniosek Niemiec w dzienniku urzędowym UE opublikowano rozporządzenie Nr 2015/403, które uznaje ziele przęśli oraz preparaty z tego ziela za składniki zakazane do stosowania w produkcji żywności. Składnik ten oraz jego przetwory najczęściej wykorzystywany był w suplementach diety pomocnych w odchudzaniu lub poprawie wyników sportowych - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Paweł Mirosz, doradca ds. prawa żywnościowego w IGI Food Consulting.

Przepisy prawa wspólnotowego regulują w sposób ogólny zasady stosowania składników roślinnych pełniących rolę dodatków funkcjonalnych w żywności (działanie odżywcze lub inne korzystne działanie fizjologiczne).

- „Duża różnorodność tej grupy substancji dodawanych do żywności (najczęściej suplementów diety), wiąże się zarówno z korzyściami jak i potencjalnym ryzykiem dla zdrowia konsumentów. Przepisy prawa żywnościowego nie określały dotychczas ani dozwolonych ani też zabronionych składników roślinnych.

Zagadnienie jest szczególnie istotne dla branży suplementów diety, która przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu konkretnej substancji roślinnej najczęściej kieruje się nieformalnymi listami krajowymi lub wspólnotowymi, określającymi składniki akceptowane lub takie których stosowanie jest zabronione. Takie listy nie mają jednak zastosowania w całej Wspólnocie" - komentuje Paweł Mirosz, doradca ds. prawa żywnościowego w IGI Food Consulting.

Podkreśla, że pomimo wątpliwości Komisji Europejskiej, dotyczących potrzeby ustanowienia wspólnotowej listy składników roślinnych dozwolonych do stosowania w suplementach diety, przepisy przewidują możliwość objęcia kontrolą poszczególnych substancji dodawanych do żywności.

- „Zgodnie z wynikami naukowej oceny ryzyka przeprowadzonej przez EFSA, ziele przęśli i jego przetwory mogą prowadzić do narażenia na pobranie alkaloidów przęśli i/lub efedryny, w ilościach równych lub przewyższających dawki lecznicze. Świadome lub nieświadome spożywanie produktów zawierających te składniki (np. zafałszowane „naturalne suplementy na odchudzanie"), może stwarzać poważne zagrożenie dla zdrowia, szczególnie układu krążenia i ośrodkowego układu nerwowego (nadciśnienie lub udar). Dodatkowo negatywne działanie może nasilać się w połączeniu z kofeiną, która jest powszechnym składnikiem żywności.

Aktualne dane naukowe nie pozwalają na ustalenie dziennego poziomu spożycia, który nie stwarza zagrożenia dla zdrowia konsumentów dlatego też uznano, że stosowanie przęśli w żywności (w tym w suplementach diety), stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i powinno zostać w pełni zabronione - tłumaczy Paweł Mirosz doradca ds. prawa żywnościowego w IGI Food Consulting

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH