Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy rocznie marnują 9 mln ton żywności, głównie pieczywo, wędliny, ziemniaki, warzywa i owoce

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 13-10-2011, 14:08
Polacy rocznie marnują 9 mln ton żywności, głównie pieczywo, wędliny, ziemniaki, warzywa i owoce
Na zdj. Maria Gosiewska, koordynatorka kampanii „Nie marnuj jedzenia". Fot. Paweł Pawłowski/zelaznastudio.pl

Wg najnowszych badań Federacji Polskich Banków Żywności, warzywa i owoce są jednym z 5 najczęściej wyrzucanych produktów. Dane Eurostatu sytuują Polskę na 5 pozycji Państw marnujących najwięcej jedzenia. Rocznie marnujemy ok. 9 mln ton żywności.

Banki Żywności przygotowały badanie z okazji Światowego Dnia Żywności, przypadającego na 16 października. Wynika z nich, że Polacy kupują za dużo owoców i warzyw, nie wiedzą jak je przechowywać i nie zauważają, gdy gniją. To najczęstsze przyczyny wyrzucania przez Polaków tych produktów. Jednak Polska nie jest tu wyjątkiem - owoce i warzywa to produkty, których na świecie wyrzuca się najwięcej.

Tymczasem, jak zauważa Federacja Banków Żywności, według badań GUS Polacy spożywają coraz mniej owoców i warzyw. Jedną z głównych przyczyn jest ich wyrzucanie i tylko częściowe wykorzystanie.

Jak zauważa Maria Gosiewska, koordynatorka kampanii „Nie marnuj jedzenia", bardzo ważnym aspektem marnowania owoców i warzyw są także straty ekologiczne. - Do wytworzenia 1 kg ziemniaków potrzebne jest aż 300 ton wody, a każda 1 tona żywności, która trafia na wysypiska śmieci emituje do atmosfery 4,2 ton CO2 . Dlatego też należy pamiętać, że wyrzucając owoce i warzywa, poza stratami samego produktu, generujemy również starty wartości odżywczych oraz ogromne straty dla środowiska - mówi Maria Gosiewska.

Według raportu Komisji Europejskiej, w 2010 roku najwięcej żywności marnowali Brytyjczycy. Na kolejnym miejscu są Niemcy, a następnie Francja i Holandia. Polska zajmuje niechlubne piąte miejsce. Do marnowania jedzenia nadal przyznaje się co czwarty Polak.

W Polsce do wyrzucania żywności przyznaje się 24 proc. badanych (Millward Brown MG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2011 r.). Jest to o 9 proc. mniej niż w roku 2010. Znacząco częściej żywność wyrzucają osoby pracujące, mieszkające w dużych
miastach. Najczęściej są to: pieczywo, ziemniaki, wędliny, warzywa oraz owoce.

Z okazji Światowego Dnia Żywności, 17 października, w 16 miastach w Polsce, odbędą się „Strajki Żywnosci". Wolontariusze Banków Żywności przebrani za owoce i warzywa, w kolorowym przemarszu będą manifestować swój sprzeciw wobec marnowania owoców i warzyw oraz podpowiadać, jak ograniczyć ich marnowanie.

Przeczytaj także:

Banki Żywności chcą ujednolicenia przepisów w UE odnośnie zerowej stawki VAT od darowanej żywności

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH