Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polscy konsumenci poszukują naturalnej żywności w bezpiecznych opakowaniach

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 11-07-2017, 12:18
Polscy konsumenci poszukują naturalnej żywności w bezpiecznych opakowaniach
fot. materiały prasowe

Dobre opakowanie powinno przede wszystkim spełniać swoją podstawową rolę – chronić wartości odżywcze produktów, bez konieczności dodawania konserwantów. Zapewniać barierę przed światłem, które może niszczyć składniki odżywcze zapakowanej żywności, oraz przed jej utlenianiem. Na opakowaniu powinny również być łatwo dostępne informacje o porcji produktu i jego składzie - wynika z raportu przygotowanego na zlecenie Tetra Pak.

Polacy poświęcają więcej uwagi bezpieczeństwu żywności niż inni Europejczycy. Ponad 80 proc. z nas wybiera naturalną żywność bez sztucznych dodatków i konserwantów. Zwracamy także również coraz większą uwagę na to, czy opakowania produktów spożywczych zapewniają im wystarczające bezpieczeństwo - chronią ich wartości odżywcze, zabezpieczają przed dopływem światła i czy nie wchodzą w reakcję z zawartością - wynika z raportu przygotowanego na zlecenie Tetra Pak.

Dla 4 na 5 badanych ważne jest także to, czy opakowanie jest ekologiczne. To zaledwie kilka kwestii, których dotyczy startująca właśnie kampania edukacyjna „Dobre opakowanie ma znaczenie”, której celem jest zachęcenie konsumentów do podejmowania świadomych wyborów.

Europejczycy kupują 500 milionów napojów dziennie, co w skali roku oznacza ponad 182 miliardy zużytych opakowań. Z roku na rok rośnie nasza świadomość na temat bezpieczeństwa żywności, ochrony jej wartości odżywczych ale też tego, w jaki sposób proces jej produkcji wpływa na środowisko. To dobry czas by zwrócić uwagę polskich konsumentów na znaczenie ich codziennych wyborów i ułatwić im podejmowanie świadomych decyzji. Taki właśnie cel ma startująca właśnie kampania dotycząca wpływu opakowań żywności na środowisko  i zdrowie człowieka. Działania edukacyjne będą prowadzone pod hasłem „Dobre opakowanie ma znaczenie”.

Dobre opakowanie powinno przede wszystkim spełniać swoją podstawową rolę – chronić wartości odżywcze produktów, bez konieczności dodawania konserwantów. Zapewniać barierę przed światłem, które może niszczyć składniki odżywcze zapakowanej żywności, oraz przed jej utlenianiem. Na opakowaniu powinny również być łatwo dostępne informacje o porcji produktu i jego składzie.

Dobór surowców i projekt opakowania mają zasadniczy wpływ także na środowisko – liczy się to, czy opakowanie jest wykonane z naturalnego materiału, ile energii jest potrzebnej  do przewożenia i magazynowania zapakowanych w nie produktów, wreszcie – czy podlega ono recyklingowi.

Opakowanie stanowi integralną część produktu – musi być także łatwe w transporcie, przechowywaniu i użytkowaniu, wygodnie się otwierać i ponownie zamykać, pozwalać na jedzenie i picie w każdych okolicznościach codziennego dnia.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH