Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polski przemysł spożywczy dogania zachodni

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 06-10-2014, 11:51
Polski przemysł spożywczy dogania zachodni
Dariusz Nieć, dyrektor departamentu rozwoju obszarów wiejskich w MRiRW /fot.żelaznastudio

Zmniejsza się dystans dzielący polski przemysł spożywczy od przemysłu spożywczego w krajach Wspólnoty - powiedział Dariusz Nieć, dyrektor departamentu rozwoju obszarów wiejskich w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku.

Z danych, które przedstawił wynika, że w 2008 roku wydajność pracy w polskim przemyśle spożywczym mierzona wartością produkcji sprzedanej w cenach porównywalnych wyniosła 160,4 tys. euro/osobę i była o ok. 30 proc. niższa niż w krajach UE-15. - Jeszcze niższa wydajność pracy była w branży: młynarskiej (189,2 tys. euro/osobę), mleczarskiej (200,2 tys. euro/osobę), cukrowniczej (236,2 tys. euro/osobę), mięsnej (126,4 tys. euro/osobę) oraz rybnej (119,5 tys. euro/osobę) i wahała się od 40 proc. do 60 proc. średniej w UE-15. Obecnie różnice te są mniejsze, co wynika ze wzrostu wydajności pracy, jaki dokonał się w polskim przemyśle spożywczym w latach 2003-2011. Branżami, które dystans ten mogły znacząco zmniejszyć są: cukrownicza, mleczarska, makaronowa i napojów bezalkoholowych, ponieważ nastąpił w nich znaczący wzrost wydajności pracy - mówił Dariusz Nieć.

Najwyższą produktywnością aktywów ogółem w 2011 roku mogła pochwalić się branża drobiarska, gdyż na jedną złotówkę wartości majątku przedsiębiorstwa przypadało 2,7 zł wartości produkcji sprzedanej. Oznacza to prawie 2,5-krotny wzrost w porównaniu z 2003 rokiem i było to wynikiem przede wszystkim dynamicznie rozwijającej się produkcji, kreowanej tak rosnącym popytem wewnętrznym, jak i eksportem. Poprawa produktywności majątku przedsiębiorstw nastąpiła także w branży: makaronowej, paszowej, młynarskiej, piekarskiej oraz mięsnej i wynosiła od 6 proc. do 27 proc.

- Otwarcie rynków europejskich umożliwiło prawie 5-krotny wzrost wartości eksportu produktów rolno-spożywczych, liczony obecnie w dziesiątkach miliardów EUR. Integracja gospodarcza oznaczała także realizację w Polsce licznych inwestycji zagranicznych, będących istotnym źródłem innowacji m.in. dla sektora spożywczego - mówił dyrektor Nieć.

Głównym źródłem wzrostu eksportu przemysłu spożywczego jest konkurencyjność tego sektora na jednolitym rynku europejskim, której podstawą są przewagi cenowe, jakość odpowiadająca wymaganiom odbiorców zagranicznych, dostosowanie przetwórców do wymaganych standardów sanitarnych i ekologicznych oraz umiejętność wykorzystywania tych atrybutów konkurencyjności. - Zjawiska te pozwalają oczekiwać, że również w najbliższych latach, w tym także w okresie kryzysu, możliwy jest dalszy wzrost eksportu produktów polskiego przemysłu spożywczego, choć jego tempo może się obniżyć do ok. 6-8 proc. rocznie. Stwarza to szansę, że udział eksportu w 2020 roku w produkcji przemysłu spożywczego przekroczy 33 proc. - mówił Dariusz Nieć.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH