Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polskie produkty przetworzone mają szansę konkurować w Afryce z europejskimi

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 22-05-2013, 16:28
Polskie produkty przetworzone mają szansę konkurować w Afryce z europejskimi
Sławomir Sonarski, doradca ds. rynków afrykańskich i I sekretarz Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji w Johannesburgu w okresie w okresie marzec 2009-marzec 2013

Polskie produkty mają w Afryce przewagę konkurencyjną nad produktami z Europy Zachodniej, ze względu na niższe koszty transportu - uważa Sławomir Sonarski, doradca ds. rynków afrykańskich. Tymczasem na przykład RPA żywność przetworzoną musi importować spoza Afryki.

- RPA importuje żywność mniej przetworzoną z krajów sąsiednich, np. owoce, zboża, chociaż nie są to wielkie ilości, bo kraje afrykańskie produkują żywność głównie na własne potrzeby. Do RPA trafia też żywność przetworzona, która musi być sprowadzana spoza Afryki. RPA dużo produktów sprowadza z Europy i widać te produkty na półkach - np. makarony z Włoch, wyroby mięsne z Niemiec czy sery z Włoch - tłumaczy Sławomir Sonarski, który w okresie marzec 2009 - marzec 2013 pełnił funkcję pierwszego sekretarza WPHI w Johannesburgu.

- Z kalkulacji wynika, że transport z Polski jest tańszy niż z Niemiec. Stawki frachtowe są zbliżone, natomiast stawki za transport wewnętrzny i przeładunki w naszych portach są trochę niższe. Tutaj mamy przewagę konkurencyjną - podkreśla.

Jego zdaniem, zainteresowaniem na tamtym rynku cieszą się polskie produkty z mięsa przetworzonego, które już uzyskały dopuszczenie do rynku RPA, takie jak kabanosy, szynki czy też mielonki. Z innych segmentów, importerzy pytają m.in. o wyroby czekoladowe, słodycze, kruche ciasteczka, dżemy, soki owocowe, jabłka, przetwory warzywne, mleko w proszku, sery i wiele innych. - Zakres zainteresowania obejmuje szeroki wachlarz polskiej oferty. WPHI Johannesburg otrzymuje także zapytania dot. linii technologicznych do przetwórstwa żywności - mówi ekspert.

Produktem eksportowym może być także drób, ponieważ jest on najtańszym mięsem w Afryce i jest neutralny „religijnie". Pomimo tego, że RPA sama produkuje dużo drobiu, na rynek trafia też drób z importu.

- W RPA i innych państwach regionu wciąż rośnie popyt na drób, przede wszystkim kurczaki, i jest to dobry moment dla polskich eksporterów aby wejść na rynki Afryki Południowej. Do tego potrzebna jest jeszcze finalizacja weterynaryjnej certyfikacji dopuszczającej go na rynek.Trwają w tej sprawie rozmowy między naszym Głównym Inspektoratem Weterynarii a Ministerstwem Rolnictwa RPA i w najbliższych miesiącach należy spodziewać się końcowych uzgodnień - mówi Sławomir Sonarski.

- Obie strony są na etapie uzgodnień formalnych co do pewnych aspektów specjalistycznych - jakie warunki powinien spełniać nasz drób. Jest to także kwestia ewentualnego dopuszczenia sprzedaży z wytypowanych zakładów w Polsce - dodaje.

Przeczytaj także:

Kraje Afryki Subsaharyjskiej szansą dla polskiej żywności. Potencjał eksportu to kilkaset mln USD

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH