Polskie zakłady O-I otrzymały certyfikat w kategorii „Materiał bezpieczny dla zdrowia”.
Owens Illinois, Inc. to pierwszy na świecie producent opakowań szklanych, który uzyskał Złotą Ocenę w kategorii „Materiał bezpieczny dla zdrowia”, przyznawaną przez program certyfikacji Cradle to Cradle™. Certyfikat otrzymały zakłady firmy w Jarosławiu i Antoninku.
Program certyfikacji Cradle to Cradle™ jest jednym z najważniejszych certyfikatów zrównoważonego rozwoju dla produktów z całego świata i ze wszystkich branż. Certyfikacja dostarcza właścicielom marek, konsumentom, organom nadzorującym i akcjonariuszom potwierdzenie ciągłego zaangażowania naszej firmy w zrównoważony rozwój – powiedział Jim Nordmeyer, Wiceprezes ds. Globalnego Zrównoważonego Rozwoju w O-I. To ważny punkt odniesienia, który pomaga nam zidentyfikować kolejne kroki, mające na celu poprawę naszych osiągnięć środowiskowych i społecznych – dodał.
Szkło to materiał, który może być ponownie wykorzystany i wielokrotnie przetworzony bez straty swoich właściwości. Jako największy na świecie producent opakowań szklanych, stale doskonalimy nasze produkty i procesy produkcyjne, aby jak najlepiej odpowiadać na oczekiwania naszych klientów, którymi są zarówno światowe marki i jak lokalni producenci - stwierdziła Magdalena Woronowicz, Dyrektor Sprzedaży na Europę Północo-Wschodnią w O-I.
Firma O-I współpracowała z firmą konsultingową MBDC, zajmującą się kwestiami środowiskowymi, w celu przeprowadzenia rygorystycznej oceny produktów. Prawie 90 procent procesów produkcji szkła w O-I było ocenianych w różnych kategoriach produktowych i dla określonych kolorów opakowań dla piwa, napojów bezalkoholowych, alkoholi wysokoprocentowych, wina i produktów spożywczych. Certyfikacja opiera się na pięciu kategoriach: materiał bezpieczny dla zdrowia, materiał do ponownego wykorzystania, zarządzanie zasobami wodnymi, wykorzystanie energii odnawialnej i odpowiedzialność społeczna.
Uzyskanie Złotej Oceny w kategorii „Materiał bezpieczny dla zdrowia” jeszcze mocniej potwierdza zalety szkła – powiedział Nordmeyer. Szkło jest bezpieczne dla wielokrotnego kontaktu z żywnością i nieskończenie można poddawać je recyklingowi. Do tego praktycznie nie przepuszcza tlenu, dzięki czemu chroni świeżość i smak ulubionych marek żywności i napojów.
