Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pomysł z Tych: Odpadki z restauracji posłużą wyprodukowaniu czystej energii

  • Autor: PAP
  • Data: 01-02-2012, 13:41

Kuchenne odpadki tłuszczowe z barów i restauracji, po właściwej utylizacji w oczyszczalni ścieków, mogą posłużyć do produkcji czystej energii, która zasili przyszły aquapark w Tychach. Pomysłodawcy akcji przekonują, że da ona podwójny efekt ekologiczny.

"Wdrożenie tego pomysłu z jednej strony ma służyć zagospodarowaniu odpadów restauracyjnych, z drugiej wzmocniłoby potencjał produkcji biogazu, służącego do produkcji energii" - powiedział w środę PAP szef Regionalnego Centrum Gospodarki Wodno-Ściekowej w Tychach Zbigniew Gieleciak.

Centrum, które jest także operatorem miejscowej oczyszczalni ścieków, prowadzi przygotowania do budowy w ponad 130-tysięcznych Tychach parku wodnego. Koncepcja zakłada, że będzie on zasilany energią z biogazu, powstającego w oczyszczalni. Już teraz wytwarza ona prąd i ciepło z gazu - produktu ubocznego przy fermentacji osadów. Dwa agregaty w pełni pokrywają potrzeby energetyczne oczyszczalni; w kwietniu ruszy trzeci, z którego energia będzie sprzedawana.

Już od dłuższego czasu Centrum współpracuje z lokalnym przemysłem, np. odbierając i zagospodarowując w procesie technologicznym serwatkę z kilku mleczarń oraz odpady z przemysłu rafineryjnego. Zdaniem ekspertów polepsza to efekt oczyszczania ścieków, a jednocześnie - dzięki nowoczesnym technologiom - systematycznie zwiększa ilość wytwarzanego biogazu, a więc także prądu i ciepła. Więcej elementów organicznych w ściekach oznacza więcej biogazu do produkcji prądu.

Teraz Centrum chce pójść o krok dalej i zachęcić do współpracy tyskich restauratorów. Na początku br. otrzymali oni ankiety na temat tego, w jaki sposób utylizują odpady tłuszczowe. Chodzi przede wszystkim o odpady kuchenne - biodegradowalne z udziałem organicznym, łatwo fermentujące. Takie odpady mogłyby trafiać do tyskiej oczyszczalni. Dziś często wylewane są po prostu do kanalizacji, szkodząc jej infrastrukturze.

"Byłby to przykład doskonałej symbiozy przemysłowej. Każdy restaurator, w ramach społecznej akcji, miałby swój bezpośredni udział w ekologicznej produkcji prądu dla przyszłego parku wodnego, co zapewne wpłynie na niższe koszty jego utrzymania i przystępne ceny biletów" - uważa prezes Gieleciak.

Tym samym odpadki, niepotrzebne restauratorom, stałyby się potrzebnym surowcem dla oczyszczalni, podnosząc jednocześnie świadomość ekologiczną mieszkańców miasta. Docelowo Centrum chce wyposażyć zainteresowanych restauratorów w specjalne pojemniki, w których gromadziliby odpady tłuszczowe, przekazywane później do oczyszczalni. Tam byłyby poddawane procesowi fermentacji i unieszkodliwiane.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • bb 02-02-2012, 11:25:
BRAWO, można?! - można.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH