Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ponowna zgoda na wprowadzenie do obrotu genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy Bt 11?

  • www.igifc.pl
  • Autor: Izabela Tańska - Doradca ds. Bezpieczeństwa Żywności, IGI Food Consulting
  • Data: 25-02-2009, 16:10
Ponowna zgoda na wprowadzenie do obrotu genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy Bt 11?
fot. PFB

28 stycznia br. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął opinię na temat bezpieczeństwa analizowanego GMO, w której stwierdza, że na podstawie informacji dostępnych w sprawie kukurydzy Bt 11, jest mało prawdopodobne, aby kukurydza ta miała niekorzystny wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt oraz na środowisko.

Kukurydza Bt 11 została wprowadzona na rynek UE w 1998 r. Od 2004 r. może być również wykorzystywana jako żywność lub jej składniki. Dodatkowo w 2003 r. rozpoczęte zostało odrębne postępowanie o wydanie zezwolenia na uprawy na terenie Unii Europejskiej.

Procedura zawarta w Rozporządzeniu 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z 22 września 2003 r. w sprawie genetycznej żywności i pasz, przewiduje odnawianie zezwoleń na wprowadzenie GMO do obrotu. W związku z powyższym w roku 2007 wnioskodawca - firma Syngenta - przedłożył wszelkie dokumenty potrzebne do odnowienia zezwolenia. Wniosek dotyczy sześciu zastosowań: żywności i składników żywności pochodzących z Bt 11, substancji dodatkowych do żywności wyprodukowanych z Bt 11, paszy składającej się lub zawierającej Bt 11, materiałów paszowych wyprodukowanych z Bt 11, dodatków paszowych wyprodukowanych z Bt 11 oraz żywności i składników żywności wyprodukowanych z Bt 11. Wszystkie z ww. zastosowań uzyskały już wcześniej zezwolenie na wprowadzenie do obrotu.

Opinia została opublikowana 17 lutego br. Od tej daty upływa 30 dniowy okres na konsultacje z opinią publiczną. Każdy, zarówno osoba prywatna jak i instytucja, może zgłosić uwagi. Powinny one mieć charakter merytoryczny i odnosić się do kwestii poruszonych w dokumencie EFSA. Formularz, za pośrednictwem którego należy zgłaszać uwagi znajduje się pod linkiem:
http://www.ec.europa.eu/food/dyna/opinion/maizebt11.cfm

Termin zgłaszania uwag upływa 18 marca 2009 r.

Zastosowana w tym przypadku modyfikacja genetyczna polega na wprowadzeniu genów powszechnie występujących bakterii glebowych Bacillus thuringensis (Bt), których produkty (białka) uodporniają kukurydzę na owady (głównie Omacnicę prosowiankę - Ostrinia nubilalis). Kukurydza dodatkowo wykazuje tolerancję na określone herbicydy. Bt 11 uzyskało zgodę na wprowadzenie do obrotu z przeznaczeniem na żywność m.in. w Australii, Nowej Zelandii, Szwajcarii, Rosji, Korei i Chinach. Natomiast uprawiać tę genetycznie zmodyfikowaną kukurydzę można w USA, Kanadzie, Argentynie, Afryce Południowej, Urugwaju, Japonii i na Filipinach.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH