Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ponowna zgoda na wprowadzenie do obrotu genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy Bt 11?

  • www.igifc.pl
  • Autor: Izabela Tańska - Doradca ds. Bezpieczeństwa Żywności, IGI Food Consulting
  • Data: 25-02-2009, 16:10
Ponowna zgoda na wprowadzenie do obrotu genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy Bt 11?
fot. PFB

28 stycznia br. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął opinię na temat bezpieczeństwa analizowanego GMO, w której stwierdza, że na podstawie informacji dostępnych w sprawie kukurydzy Bt 11, jest mało prawdopodobne, aby kukurydza ta miała niekorzystny wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt oraz na środowisko.

Kukurydza Bt 11 została wprowadzona na rynek UE w 1998 r. Od 2004 r. może być również wykorzystywana jako żywność lub jej składniki. Dodatkowo w 2003 r. rozpoczęte zostało odrębne postępowanie o wydanie zezwolenia na uprawy na terenie Unii Europejskiej.

Procedura zawarta w Rozporządzeniu 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z 22 września 2003 r. w sprawie genetycznej żywności i pasz, przewiduje odnawianie zezwoleń na wprowadzenie GMO do obrotu. W związku z powyższym w roku 2007 wnioskodawca - firma Syngenta - przedłożył wszelkie dokumenty potrzebne do odnowienia zezwolenia. Wniosek dotyczy sześciu zastosowań: żywności i składników żywności pochodzących z Bt 11, substancji dodatkowych do żywności wyprodukowanych z Bt 11, paszy składającej się lub zawierającej Bt 11, materiałów paszowych wyprodukowanych z Bt 11, dodatków paszowych wyprodukowanych z Bt 11 oraz żywności i składników żywności wyprodukowanych z Bt 11. Wszystkie z ww. zastosowań uzyskały już wcześniej zezwolenie na wprowadzenie do obrotu.

Opinia została opublikowana 17 lutego br. Od tej daty upływa 30 dniowy okres na konsultacje z opinią publiczną. Każdy, zarówno osoba prywatna jak i instytucja, może zgłosić uwagi. Powinny one mieć charakter merytoryczny i odnosić się do kwestii poruszonych w dokumencie EFSA. Formularz, za pośrednictwem którego należy zgłaszać uwagi znajduje się pod linkiem:
http://www.ec.europa.eu/food/dyna/opinion/maizebt11.cfm

Termin zgłaszania uwag upływa 18 marca 2009 r.

Zastosowana w tym przypadku modyfikacja genetyczna polega na wprowadzeniu genów powszechnie występujących bakterii glebowych Bacillus thuringensis (Bt), których produkty (białka) uodporniają kukurydzę na owady (głównie Omacnicę prosowiankę - Ostrinia nubilalis). Kukurydza dodatkowo wykazuje tolerancję na określone herbicydy. Bt 11 uzyskało zgodę na wprowadzenie do obrotu z przeznaczeniem na żywność m.in. w Australii, Nowej Zelandii, Szwajcarii, Rosji, Korei i Chinach. Natomiast uprawiać tę genetycznie zmodyfikowaną kukurydzę można w USA, Kanadzie, Argentynie, Afryce Południowej, Urugwaju, Japonii i na Filipinach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH