Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Potrzebne są jasne przepisy odnośnie przekazywania żywności przez dystrybutorów do Banków Żywności

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 10-07-2009, 16:10
Potrzebne są jasne przepisy odnośnie przekazywania żywności przez dystrybutorów do Banków Żywności

Cały czas staramy się o to, ażeby ustawy ułatwiające firmom przekazywanie produktów żywnościowych obejmowały dystrybutorów żywności. Przepisy nie są jasne jeśli chodzi o tę grupę potencjalnych darczyńców - mówi serwisowi portalaspozywczy.pl Joanna Blatnik z Federacji Polskich Banków Żywności.

W pierwszym półroczu celem federacji było przede wszystkim dotarcie do producentów żywności z informacją o zmianach w podatkach. - Jest to bardzo ważne, gdyż od samej zmiany w ustawach darowizn nie przybędzie - zauważa Joanna Blatnik. - Teraz trzeba zachęcić producentów do współpracy, przekonać ich, że warto angażować się w działania społeczne. Co najważniejsze, trzeba przekonywać producentów, że dzięki ostatnim zmianom ze strony fiskusa naprawdę już nic im nie grozi - podkreśla.

Po zmianach w ustawach w pierwszym kwartale obecnego roku do Banków Żywności trafiło 2005 ton produktów spożywczych. W 2008 roku w tym samym czasie dostarczono 1174 tony. - Darczyńców jest co raz więcej - akcentuje Joanna Blatnik.

W Polsce do tej pory nie przeprowadzono rządowych badań które pokazałyby realną skalę marnowania żywności. Jednak takie badania zostały przeprowadzone chociażby w Wielkiej Brytanii. Tam okazało się, że 1/3 żywności ląduje w koszu. - W Polsce natomiast opieramy się na badaniach opinii publicznej, w których 79 proc. Polaków twierdzi, że w Polsce marnuje się dużo żywności - tłumaczy przedstawicielka Federacji Banków Żywności. - Tendencje zbliżające nas do krajów zachodnich oraz przyzwyczajenia firm związane ze starymi niekorzystnymi przepisami, które teraz się już zmieniły, mogą świadczyć, że skala marnowanej żywności w Polsce jest porównywalna do skali problemu w Wielkiej Brytanii. Być może nawet jest większa - ostrzega.

Marnowanie żywności dotyczy zarówno producentów, dystrybutorów żywności, jak i indywidualnych osób. - Większość żywności mogłoby uniknąć kosza na śmieci - akcentuje Joanna Blatnik. - Receptą na to są dogodne przepisy ułatwiające przekazywanie żywności, oraz wiedza jak gospodarować żywnością - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH