REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Potrzebne są jasne przepisy odnośnie przekazywania żywności przez dystrybutorów do Banków Żywności

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 10-07-2009, 16:10
Potrzebne są jasne przepisy odnośnie przekazywania żywności przez dystrybutorów do Banków Żywności

Cały czas staramy się o to, ażeby ustawy ułatwiające firmom przekazywanie produktów żywnościowych obejmowały dystrybutorów żywności. Przepisy nie są jasne jeśli chodzi o tę grupę potencjalnych darczyńców - mówi serwisowi portalaspozywczy.pl Joanna Blatnik z Federacji Polskich Banków Żywności.

REKLAMA

W pierwszym półroczu celem federacji było przede wszystkim dotarcie do producentów żywności z informacją o zmianach w podatkach. - Jest to bardzo ważne, gdyż od samej zmiany w ustawach darowizn nie przybędzie - zauważa Joanna Blatnik. - Teraz trzeba zachęcić producentów do współpracy, przekonać ich, że warto angażować się w działania społeczne. Co najważniejsze, trzeba przekonywać producentów, że dzięki ostatnim zmianom ze strony fiskusa naprawdę już nic im nie grozi - podkreśla.

Po zmianach w ustawach w pierwszym kwartale obecnego roku do Banków Żywności trafiło 2005 ton produktów spożywczych. W 2008 roku w tym samym czasie dostarczono 1174 tony. - Darczyńców jest co raz więcej - akcentuje Joanna Blatnik.

W Polsce do tej pory nie przeprowadzono rządowych badań które pokazałyby realną skalę marnowania żywności. Jednak takie badania zostały przeprowadzone chociażby w Wielkiej Brytanii. Tam okazało się, że 1/3 żywności ląduje w koszu. - W Polsce natomiast opieramy się na badaniach opinii publicznej, w których 79 proc. Polaków twierdzi, że w Polsce marnuje się dużo żywności - tłumaczy przedstawicielka Federacji Banków Żywności. - Tendencje zbliżające nas do krajów zachodnich oraz przyzwyczajenia firm związane ze starymi niekorzystnymi przepisami, które teraz się już zmieniły, mogą świadczyć, że skala marnowanej żywności w Polsce jest porównywalna do skali problemu w Wielkiej Brytanii. Być może nawet jest większa - ostrzega.

Marnowanie żywności dotyczy zarówno producentów, dystrybutorów żywności, jak i indywidualnych osób. - Większość żywności mogłoby uniknąć kosza na śmieci - akcentuje Joanna Blatnik. - Receptą na to są dogodne przepisy ułatwiające przekazywanie żywności, oraz wiedza jak gospodarować żywnością - dodaje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH