Powstaje opakowanie, które ograniczy marnowanie żywności
Każdego roku w Europie wyrzuca się prawie 90 milionów ton żywności. Wspierany przez fundusze europejskie projekt ISA-PACK ma znacząco zmniejszyć to zjawisko dzięki pracom nad nowoczesnym opakowaniem z folii polimerowej. W międzynarodowym przedsięwzięciu, w którym uczestniczą podmioty komercyjne, jak i jednostki naukowe, bierze udział poznańska firma Intrex, która współpracuje przy tworzeniu inteligentnego wskaźnika świeżości pakowanego produktu.
Zapotrzebowanie na inteligentne i zrównoważone środowiskowo technologie pakowania jest coraz większe. Producenci żywności i handlowcy oczekują lepszej jakości i dłuższego życia produktu na półce sklepowej, co wpływa bezpośrednio na ich zyski. Politycy i konsumenci naciskają z kolei na większą przejrzystość i precyzyjne informacje na temat bezpieczeństwa i jakości jedzenia. Jednocześnie rośnie presja społeczna na zmniejszenie procederu marnowania żywności oraz minimalizowanie wpływu na środowisko naturalne odpadów związanych z procesem pakowania. Projekt ISA-PACK ma odpowiedzieć na wszystkie te oczekiwania.
Europejskie konsorcjum, złożone z partnerów biznesowych i naukowych, pracuje nad inteligentnymi, zrównoważonymi środowiskowo rozwiązaniami, które będą lepiej chronić świeże produkty żywnościowe i zmniejszą zjawisko ich wyrzucania w całym łańcuchu handlu detalicznego.
Polskim partnerem ISA-PACK, który będzie testować wybrane elementy projektu w warunkach produkcyjnych, jest poznańska firma Intrex, zajmująca się systemami do znakowania, etykietowania i druku cyfrowego. ISA-PACK otrzymał w sumie 3,9 mln euro dofinansowania z Unii Europejskiej.
Dłuższe życie produktu na półce Opakowanie, oprócz podstawowego celu, jakim jest przechowywanie żywności, zapobiega jej zanieczyszczeniu, służy do komunikacji z konsumentem i konserwuje, wydłużając czas, w którym produkt może bezpiecznie przebywać na półce sklepowej. Projekt ISA-PACK zakłada jego wydłużenie o 50 procent. Pozwolą na to dwa innowacyjne, biopolimerowe materiały. Dzięki ich biologicznemu pochodzeniu będą mniej uciążliwe dla środowiska i lepiej ochronią przechowywaną żywność, nie wchodząc w reakcje z poszczególnymi jej składnikami.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!