REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Powstaje opakowanie, które ograniczy marnowanie żywności

  • Autor: pr
  • Data: 15-11-2013, 09:33

Każdego roku w Europie wyrzuca się prawie 90 milionów ton żywności. Wspierany przez fundusze europejskie projekt ISA-PACK ma znacząco zmniejszyć to zjawisko dzięki pracom nad nowoczesnym opakowaniem z folii polimerowej. W międzynarodowym przedsięwzięciu, w którym uczestniczą podmioty komercyjne, jak i jednostki naukowe, bierze udział poznańska firma Intrex, która współpracuje przy tworzeniu inteligentnego wskaźnika świeżości pakowanego produktu.

REKLAMA

Zapotrzebowanie na inteligentne i zrównoważone środowiskowo technologie pakowania jest coraz większe. Producenci żywności i handlowcy oczekują lepszej jakości i dłuższego życia produktu na półce sklepowej, co wpływa bezpośrednio na ich zyski. Politycy i konsumenci naciskają z kolei na większą przejrzystość i precyzyjne informacje na temat bezpieczeństwa i jakości jedzenia. Jednocześnie rośnie presja społeczna na zmniejszenie procederu marnowania żywności oraz minimalizowanie wpływu na środowisko naturalne odpadów związanych z procesem pakowania. Projekt ISA-PACK ma odpowiedzieć na wszystkie te oczekiwania. 

Europejskie konsorcjum, złożone z partnerów biznesowych i naukowych, pracuje nad inteligentnymi, zrównoważonymi środowiskowo rozwiązaniami, które będą lepiej chronić świeże produkty żywnościowe i zmniejszą zjawisko ich wyrzucania w całym łańcuchu handlu detalicznego.

Polskim partnerem ISA-PACK, który będzie testować wybrane elementy projektu w warunkach produkcyjnych, jest poznańska firma Intrex, zajmująca się systemami do znakowania, etykietowania i druku cyfrowego. ISA-PACK otrzymał w sumie 3,9 mln euro dofinansowania z Unii Europejskiej.

Dłuższe życie produktu na półce Opakowanie, oprócz podstawowego celu, jakim jest przechowywanie żywności, zapobiega jej zanieczyszczeniu, służy do komunikacji z konsumentem i konserwuje, wydłużając czas, w którym produkt może bezpiecznie przebywać na półce sklepowej. Projekt ISA-PACK zakłada jego wydłużenie o 50 procent. Pozwolą na to dwa innowacyjne, biopolimerowe materiały. Dzięki ich biologicznemu pochodzeniu będą mniej uciążliwe dla środowiska i lepiej ochronią przechowywaną żywność, nie wchodząc w reakcje z poszczególnymi jej składnikami. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 147) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH