Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Powstanie Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia

  • Autor: PAP
  • Data: 10-01-2018, 08:30
Powstanie Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia
fot. shutterstock

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie powstanie nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia. Placówka ma być wsparciem dla biznesu w opracowywaniu i wdrażaniu innowacyjnych produktów i usług na rynku rolno-spożywczym.  Wsparcie obejmie głównie prace na rzecz rozwoju rynku mięsa, mleka i produktów mlecznych, przetwórstwa warzyw i owoców, żywności prozdrowotnej, koncentratów spożywczych i sektora napojów.

SGGW chce wybudować nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia, w którym mają być prowadzone innowacyjne badania nad żywnością i metodami jej wytwarzania. Planowany koszt inwestycji wynosi ponad 42 mln zł, z tego 33 mln zł pochodzić będzie z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020 - poinformował Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego.

Uczelnia większość środków chce przeznaczyć na zakup nowoczesnej aparatury badawczej, drobnego sprzętu laboratoryjnego, ale też niezbędnego sprzętu komputerowego i specjalistycznego oprogramowania. Dofinansowanie pomoże także w dostosowaniu budynku do potrzeb działalności centrum, m.in. modernizacji wentylacji, dostosowaniu instalacji wodno-kanalizacyjnej do nowej aparatury.

Specjalistyczny sprzęt uzupełni zaplecze naukowe wydziałów zaangażowanych w realizację prac nad bezpieczną żywnością - Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.

Zdaniem rektora SGGW, prof. Wiesława Bielawskiego, głównym celem tej inwestycji jest zbliżenie nauki do gospodarki. Placówka ma być wsparciem dla biznesu w opracowywaniu i wdrażaniu innowacyjnych produktów i usług na rynku rolno-spożywczym. Chodzi o produkcję żywności, która wytwarza jak najmniej produktów ubocznych, zużywa jak najmniej energii i wody.

Będą to badania mające na celu produkcję bezpiecznej żywności o wysokiej jakości, zwiększanie efektywności produkcji, a także wzrost konkurencyjności polskiej żywności. Wsparcie obejmie głównie prace na rzecz rozwoju rynku mięsa, mleka i produktów mlecznych, przetwórstwa warzyw i owoców, żywności prozdrowotnej, koncentratów spożywczych i sektora napojów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (8 580) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane