Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pracownicy handlu i gastronomii najgorzej oceniani przez przedsiębiorców

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 10-05-2012, 14:50

Baza referencji Wilczybilet.pl opublikowała statystyki zebranych do tej pory wśród przedsiębiorców opinii na temat osób zatrudnionych w ich firmach. Jak wykazuje serwis, spośród niemal 60 tysięcy ocen pracowników największy odsetek negatywnych referencji mają przedstawiciele branży handlowej.

Wilczybilet.pl zgromadził do tej pory w swojej bazie referencji około 60 tysięcy opinii, które opublikowało w nim ponad 13,5 tysiąca przedsiębiorstw. Spośród wszystkich ocen negatywnych, których jest 591 aż 274 dotyczy osób zatrudnionych w firmach zajmujących się handlem. Cała ta grupa liczy 9426 osób, a więc 2,9 proc. jej przedstawicieli zasłużyła sobie na wilczy bilet. Drugie miejsce w niechlubnym rankingu zajmują pracownicy związani z branżą gastronomiczną, czyli kelnerzy, barmani i kucharze. Spośród 7389 wszystkich przedstawicieli tych zawodów 68 uzyskało negatywną opinię i jest to 0,9 proc. całej grupy. Wśród pozostałych branż nie sposób wyróżnić tych, o podobnie wysokim udziale negatywnych referencji.

- Analiza pokazuje, że duża ilość negatywnych referencji w branżach takich jak handel czy usługi gastronomiczne wynika z faktu, że wiele osób znajduje w nich zatrudnienie okresowo, bez zamiaru dłuższego związania się pracodawcą. W negatywny sposób wpływa to na motywację do pracy i mało rzetelne podejście do wykonywanych zadań - mówi Sebastian Bazylak, PR manager Wilczybilet.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zniesmaczony 13-05-2012, 06:56:
Zgadzam się. Niestety, polska rzeczywistość handlowo-gastronomiczna wygląda tak, że 99 procent osób, posiadających restauracje, bary czy nawet sklepy, nie powinna sie tym zajmować. W normalnym kraju, człowiek prowadzi sklep czy lokal gastronomiczny od pokoleń, ucząc się fachu od ojca czy matki lub rodzeństwa. Pracownik też jest przyuczany, tak aby mógł "zagrzać miejsce" jak nadłużej. Mi to wcale by nie przeszkadzało, gdyby liczbę lokali gastronomicznych zmniejszych o 95-99 procent, bo sam jedzenie gotuje, a sklepy wystarczą mi samoobsługowe, jeden tani na osiedle.
  • były pracownik 12-05-2012, 21:54:
To raczej pracodawcy zatrudniajacy w handlu i gastronomii powinni otrzymać wilczy bilet! Wykorzystuja pracowników zatrudniajac ich na umowy smieciowe lub max na pół etatu a każąc im pracować po 250 godzin miesięćznie bez wolnych sobót i niedziel, często po 10-12 godzin dziennie, bez prawa do urlopów i świadczeń socjalnych.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 761) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH