Prawo żywnościowe zmienia się nieustannie

Prawo żywnościowe zmienia się nieustannie. Z najważniejszych regulacji jakie odczują producenci żywności w 2016 to m.in. wymóg podawania obowiązkowej wartości odżywczej na zasadach zgodnych z rozporządzeniem 1169/2011 – powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Dorota Łuszczek, technolog z firmy Vimax.
Od 20 lipca weszło w życie rozporządzenie 609/2013, na mocy którego definicja „Żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego” przestała istnieć, czego skutkiem w Polsce są zmiany w składzie napojów energetyzujących. Również od 20 lipca 2016 r. stosowane jest Rozporządzenie 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności. Rok 2016 to także zmiana rozporządzenia 1333/2008 w sprawie wykazu dodatków dozwolonych do stosowania w kategorii suplementów diety.
- Polski przemysł spożywczy jest przemysłem rozwojowym, uzależnionym od branży surowcowej. Wzrasta znaczenie marek własnych, które stanowią obecnie 18 proc. rynku spożywczego. Konsumenci robią zakupy blisko domu, co przyczynia się do wzrostu znaczenia sklepów convenience. W najbliższych latach planowany jest również rozwój e-handlu i wzrost zakupów żywności przez internet. Oferta przemysłu spożywczego dla konsumenta jest coraz większa i ma możliwości ciągłego rozwoju – mówi Dorota Łuszczek.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (3)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (3)