REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Balluff na FRSiH 2016: Przemysł 4.0 zwiększy efektywność także w branży spożywczej (wideo)

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 22-10-2016, 11:21
Prezes Balluff na FRSiH 2016: Przemysł 4.0 zwiększy efektywność także w branży spożywczej (wideo)
Paweł Stefański (z lewej), prezes zarządu Balluff Sp. z o.o., fot. PTWP

- Celem dokonującej się na naszych oczach rewolucji technologicznej jest bardziej efektywna produkcja i dostarczenie produktu jak najbardziej spersonalizowanego. Branża spożywcza nie będzie się tu różniła wiele od branży motoryzacyjnej - mówił w rozmowie z Portalem Spożywczym Paweł Stefański, prezes zarządu Balluff Sp. z o.o.

REKLAMA

Stefański zauważył, że wizja odhumanizowanego przemysłu z wszechobecnymi robotami i zmarginalizowaną rolą człowieka towarzyszy nam co najmniej od czasów filmu "Dzisiejsze czasy" z Charlie Chaplinem.

- To wszystko lęki i obawy, które zawsze pojawiają się przed zmianą. Podobnie było w latach 80. czy 90. kiedy wchodziły do użytku komputery osobiste. Obawiano się, że w fabrykach i urzędach ludzie stracą pracę, lecz nic takiego się nie stało - dodał. 

Według prezesa firmy Balluff ludziom jest łatwiej pracować z automatyzacją.

- Przyszła automatyzacja związana z przemysłem 4.0, czy Internetem Rzeczy, zmieni nasze modele biznesowe. Będą one oparte na informacji i przetwarzaniu dużej ilości danych, których jako ludzie nie jesteśmy w stanie przetworzyć. Robot wyręczy nas z ciężkiej pracy, której nie chcemy wykonywać, a także podejmowania prostych decyzji - dodał.

Stefański zapewnił, że jeszcze przez wiele lat udział człowieka w procesie produkcji będzie niepodważalny.

- Ktoś będzie musiał dokonywać przeglądów, podejmować decyzje. W końcu to ludzie wymyślają nowe biznesy w oparciu o dostępne technologie. Przemysł spożywczy nie będzie się wiele różnił w tym względzie od branży motoryzacyjnej. W jednym i drugim przypadku celem jest produkcja bardziej efektywna i dostarczenie jak najbardziej zindywidualizowanego produktu - dodał.

Materiał powstał podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2o16 w Warszawie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (33 613) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 149)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH