Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Balluff na FRSiH 2016: Przemysł 4.0 zwiększy efektywność także w branży spożywczej (wideo)

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 22-10-2016, 11:21
Prezes Balluff na FRSiH 2016: Przemysł 4.0 zwiększy efektywność także w branży spożywczej (wideo)
Paweł Stefański (z lewej), prezes zarządu Balluff Sp. z o.o., fot. PTWP

- Celem dokonującej się na naszych oczach rewolucji technologicznej jest bardziej efektywna produkcja i dostarczenie produktu jak najbardziej spersonalizowanego. Branża spożywcza nie będzie się tu różniła wiele od branży motoryzacyjnej - mówił w rozmowie z Portalem Spożywczym Paweł Stefański, prezes zarządu Balluff Sp. z o.o.

Stefański zauważył, że wizja odhumanizowanego przemysłu z wszechobecnymi robotami i zmarginalizowaną rolą człowieka towarzyszy nam co najmniej od czasów filmu "Dzisiejsze czasy" z Charlie Chaplinem.

- To wszystko lęki i obawy, które zawsze pojawiają się przed zmianą. Podobnie było w latach 80. czy 90. kiedy wchodziły do użytku komputery osobiste. Obawiano się, że w fabrykach i urzędach ludzie stracą pracę, lecz nic takiego się nie stało - dodał. 

Według prezesa firmy Balluff ludziom jest łatwiej pracować z automatyzacją.

- Przyszła automatyzacja związana z przemysłem 4.0, czy Internetem Rzeczy, zmieni nasze modele biznesowe. Będą one oparte na informacji i przetwarzaniu dużej ilości danych, których jako ludzie nie jesteśmy w stanie przetworzyć. Robot wyręczy nas z ciężkiej pracy, której nie chcemy wykonywać, a także podejmowania prostych decyzji - dodał.

Stefański zapewnił, że jeszcze przez wiele lat udział człowieka w procesie produkcji będzie niepodważalny.

- Ktoś będzie musiał dokonywać przeglądów, podejmować decyzje. W końcu to ludzie wymyślają nowe biznesy w oparciu o dostępne technologie. Przemysł spożywczy nie będzie się wiele różnił w tym względzie od branży motoryzacyjnej. W jednym i drugim przypadku celem jest produkcja bardziej efektywna i dostarczenie jak najbardziej zindywidualizowanego produktu - dodał.

Materiał powstał podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2o16 w Warszawie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 983) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 268)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH