Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Bio Food: Maszyny do produkcji żywności ekologicznej muszą spełniać wysokie wymagania

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-10-2012, 08:51
Prezes Bio Food: Maszyny do produkcji żywności ekologicznej muszą spełniać wysokie wymagania
Tadeusz Szynkiewicz, prezes firmy Żywność Ekologiczna Bio Food

W przypadku zakładów produkujących żywność ekologiczną największe środki idą na inwestycje w posiadający odpowiednie certyfikaty surowiec. Jeśli chodzi o technologie, to w naszej branży chodzi głównie o to, aby przetwarzając jak najmniej "popsuć" surowiec - powiedział Tadeusz Szynkiewicz, prezes firmy Żywność Ekologiczna Bio Food na V Forum Rynku Spożywczego.

- Koncentracja na jakości, która przekłada się na późniejsze walory zdrowotne produktów, powoduje konieczność posiadania parku maszynowego zdolnego zagwarantować produkcję o określonych wysokich parametrach - podkreślił Szynkiewicz.

Przyznał, że bardzo uważnie śledzi nowości wśród maszyn do produkcji soków. - Nasz park maszynowy podlega ciągłym zmianom, jest udoskonalany. Mamy stały kontakt z dostawcami urządzeń. Otrzymujemy od nich bezpośrednio informacje o rozwiązaniach, które mogłyby nas zainteresować. Myślę, że mimo kryzysu, firmy produkujące żywność nie zrezygnują z inwestycji - ocenił.

Dodał, że przetwory ekologiczne nie są jeszcze w Polsce tak popularne, jak w niektórych innych krajach. - Dzieje się tak m.in. dlatego, że ekologiczna żywność prawie nie funkcjonuje w wielkich sieciach handlowych. Dla porównania, we Francji blisko 60 proc. żywności ekologicznej jest sprzedawana w kanale nowoczesnym. Dzięki temu dynamicznie się rozwija. Jednakże również w Polsce, szczególnie w dużych aglomeracjach, takich jak Warszawa, sytuacja przedstawia się naprawdę dobrze. To z pewnością przełoży się na inwestycje w park maszynowy i rozwiązania analityczne wspomagające zarządzanie - zaznaczył prezes Bio Food.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jakub 19-10-2012, 22:46:
Nie kombinujcie państwo tak bardzo. Znam nieco temat i wiem, że najdroższa w produkcji ekologicznej jest sama produkcja rolna, tyle, że rolnicy dostają z tego najmniej. Najwięcej zarabiają pośrednicy, głównie sklepy, które żyłują straszliwie, dając narzuty 200-300 i więcej procent. W krajach, gdzie rynek jest rozwinięty typu Niemcy, Włochy, ceny są wyższe 10-20 proc., czasami 30, ale nie 100-300 proc. Zgadzam się, że taka żywność nie jest popularna, ale to nie cena jest tu powodem, a specyfika Polski jako kraju rolnego. W Polsce ludzie myślą, że rolnictwo i przetwórstwo i tak jest w miarę ekologiczne, w stosunku do tego co jest w krajach północnej Europy typu Holandia, Dania, gdzie chemia niemal wylewa się z żywności. Polska to nie Holandia, tylko bliżej nam do Włoch czy nawet Grecji. W Grecji i Włoszech, zresztą tak jak na południu Niemiec, silną rolę odgrywają, małe gospodarstwa, a nie mega-molochy rolne, stąd i rolnictwo oraz żywność wydaje się dla konsumentów "naturalniejsza". Nie widze sensu promowania "masowej produkcji ekologicznej". Masówka pozostanie masówką, jakość jest równie niska jak przy chemizacji. Lepiej postawić na produkcję rzemieślniczą, taką, gdzie np. produkcją powideł zajmuje się cała wieś lub kilka wsi, w warunkach domowych. To jest coraz popularniejszy model produkcji w krajach rozwiniętych i konsumenci wolą to, niż masówkę ekologiczną. Polska powinna pójść ta drogą, a nie małpować Holendrów czy Niemców z północy, gdzie farmy ciągną się po horyzont, a mega fabryki potem to przetwarzają.
  • warszaffka 19-10-2012, 22:44:
"Jednakże również w Polsce, szczególnie w dużych aglomeracjach, takich jak Warszawa, sytuacja przedstawia się naprawdę dobrze."
Tak, ja nie jestem malkontentem w tej kwestii i nie narzekam. Pan Ziółko, bazarki, Organic Farma Zdrowia... Nawet będąc Warszawskim mieszczuchem można mieć dostęp do ekożywności.
  • Lecu 19-10-2012, 22:20:
Racja, nieco wyższa cena żywności eko nie jest wyjęta z kosmosu. To efekt wielu czynników: doboru i kupna maszyn, procesów certyfikacji itp. Żywność ekologiczna jest wąsko dystrybuowana, nie jest naszpikowana chemią, więc ma krótszą datę ważności. Poza tym, część upraw (przez brak konserwantów) jest niezdatna do dystrybucji. Coś za coś...

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH