Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Hortimeksu: Producenci szukają naturalnych dodatków do żywności

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 23-10-2015, 14:43
Prezes Hortimeksu: Producenci szukają naturalnych dodatków do żywności

W branży surowców dla przemysłu spożywczego, innowacje polegają na znajdowaniu naturalnych alternatyw dla dodatków do żywności lub na oferowaniu surowców pozwalających produkować żywność funkcjonalną. Także w samej branży dodatków do żywności widoczny jest trend szukania „zdrowych” alternatyw, np. wykorzystywania stewii zamiast cukru – mówi Mateusz Kowalewski, prezes Hortimeksu.

- Dzisiaj pojęcie innowacji w branży surowców zasadza się przede wszystkim na znajdowaniu naturalnych alternatyw dla dodatków do żywności lub na oferowaniu surowców pozwalających produkować żywność funkcjonalną, odpowiadającą wyzwaniom cywilizacyjnym. Te wyzwania to z jednej strony aspekty zdrowotne a z drugiej – komfort życia – mówi Mateusz Kowalewski.

Podkreśla, że oferta Hortimex-u składa się przede wszystkim z produktów pochodzenia naturalnego.

- Budując nasz portfel produktów dążymy do tego, by nasz klient – producent żywności w Polsce – mógł na bazie naszej oferty zaprojektować i stworzyć atrakcyjny produkt spożywczy w oparciu o składniki naturalnego pochodzenia lub innowacyjne surowce. Przykładami takich produktów w naszej ofercie są surowce wolne od glutenu, niemodyfikowane genetycznie, produkty „organic”, a także kolagen czy palatynoza – funkcjonalny cukier nowej generacji, o niskim indeksie glikemicznym – wymienia.

Z kolei innowacje na rynku dodatków do żywności zmierzają w kierunku coraz efektywniejszych składników, które mogą zastąpić dodatki. Innym kierunkiem są tzw. „zdrowe alternatywy” czyli np. wykorzystywanie stewii zamiast cukru, błonnika w miejsce tłuszczu czy produktów o niskim indeksie glikemicznym.

- Innowacją jest też pokonywanie dzisiejszych ograniczeń dla zastosowań niektórych surowców. Przykład: problemem stewii jest niekorzystny posmak, producenci tego surowca poszukują i znajdują rozwiązania eliminujące tę wadę – mówi prezes Hortimeksu.

Jego zdaniem, w Polsce produkcja składników i dodatków nie jest zbyt duża, zaś potencjał naszych producentów jest mniejszy, niż światowych potentatów. Niemniej jednak rodzimi producenci nie ustępują pola w poszukiwaniu ciekawych rozwiązań.

- Rynek spożywczy oceniam jako relatywnie mało innowacyjny, jednak przyczyną nie jest niechęć samych producentów, lecz dość konserwatywny konsument - podkreśla.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH