REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Hortimeksu: Producenci szukają naturalnych dodatków do żywności

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 23-10-2015, 14:43
Prezes Hortimeksu: Producenci szukają naturalnych dodatków do żywności

W branży surowców dla przemysłu spożywczego, innowacje polegają na znajdowaniu naturalnych alternatyw dla dodatków do żywności lub na oferowaniu surowców pozwalających produkować żywność funkcjonalną. Także w samej branży dodatków do żywności widoczny jest trend szukania „zdrowych” alternatyw, np. wykorzystywania stewii zamiast cukru – mówi Mateusz Kowalewski, prezes Hortimeksu.

REKLAMA

- Dzisiaj pojęcie innowacji w branży surowców zasadza się przede wszystkim na znajdowaniu naturalnych alternatyw dla dodatków do żywności lub na oferowaniu surowców pozwalających produkować żywność funkcjonalną, odpowiadającą wyzwaniom cywilizacyjnym. Te wyzwania to z jednej strony aspekty zdrowotne a z drugiej – komfort życia – mówi Mateusz Kowalewski.

Podkreśla, że oferta Hortimex-u składa się przede wszystkim z produktów pochodzenia naturalnego.

- Budując nasz portfel produktów dążymy do tego, by nasz klient – producent żywności w Polsce – mógł na bazie naszej oferty zaprojektować i stworzyć atrakcyjny produkt spożywczy w oparciu o składniki naturalnego pochodzenia lub innowacyjne surowce. Przykładami takich produktów w naszej ofercie są surowce wolne od glutenu, niemodyfikowane genetycznie, produkty „organic”, a także kolagen czy palatynoza – funkcjonalny cukier nowej generacji, o niskim indeksie glikemicznym – wymienia.

Z kolei innowacje na rynku dodatków do żywności zmierzają w kierunku coraz efektywniejszych składników, które mogą zastąpić dodatki. Innym kierunkiem są tzw. „zdrowe alternatywy” czyli np. wykorzystywanie stewii zamiast cukru, błonnika w miejsce tłuszczu czy produktów o niskim indeksie glikemicznym.

- Innowacją jest też pokonywanie dzisiejszych ograniczeń dla zastosowań niektórych surowców. Przykład: problemem stewii jest niekorzystny posmak, producenci tego surowca poszukują i znajdują rozwiązania eliminujące tę wadę – mówi prezes Hortimeksu.

Jego zdaniem, w Polsce produkcja składników i dodatków nie jest zbyt duża, zaś potencjał naszych producentów jest mniejszy, niż światowych potentatów. Niemniej jednak rodzimi producenci nie ustępują pola w poszukiwaniu ciekawych rozwiązań.

- Rynek spożywczy oceniam jako relatywnie mało innowacyjny, jednak przyczyną nie jest niechęć samych producentów, lecz dość konserwatywny konsument - podkreśla.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH