Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Hortimex Plus: Dodatki do żywności niesłusznie są utożsamiane ze sztucznością

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-11-2014, 15:40
Prezes Hortimex Plus: Dodatki do żywności niesłusznie są utożsamiane ze sztucznością
Mateusz Kowalewski, prezes Hortimex Plus

- Konsumenci na całym świecie dążą do spożywania produktów niżej przetworzonych, a jeśli już nie mają wyjścia, to pragną nabywać produkty przetworzone przy użyciu "naturalnych" surowców i składników. A dodatki do żywności - zupełnie niesłusznie - są utożsamiane ze sztucznością - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Mateusz Kowalewski, prezes Hortimex Plus.

Jak podkreśla Mateusz Kowalewski, znaczącą tego przyczyną jest kodyfikacja dodatków żywności w systemie „E", której celem było wychwycenie i kontrola substancji dodatkowych, nie zaś "sztucznych". - Czy sztuczną można nazwać pektynę (E-440) uzyskiwaną z jabłek lub cytrusów, agar (E-406), znany od XVII w., uzyskiwany z wodorostów czy guma arabska (E-414) - błonnik pozyskiwany z drzew akacji, znany i stosowany już 2000 lat p.n.e? - podaje jako przykłady prezes Hortimeksu.

Przyznaje jednak, że ta sytuacja powoduje, że konsumenci coraz bardziej "E" nie chcą, zaś producenci żywności, zamiast walczyć z wiatrakami, szukają "naturalnych" alternatyw. - Ostatecznie łatwiej jest wyprodukować żywność bez "E", niż przekonać opinię publiczną. Oczywiście nie wszędzie udaje się zastąpić dodatki składnikami lub odpowiednimi technikami wytwarzania lub pakowania, jednak trend jest wyraźny. Świetnie obrazuje go choćby sytuacja w naszej firmie. Mimo, iż utożsamiani jesteśmy z dodatkami do żywności, dziś około 80 proc. naszej sprzedaży to produkty nie oznaczone symbolem E - mówi Mateusz Kowalewski.

Postuluje on o zdroworozsądkowe podejście: "czysta etykieta" (bez "E"), to trend nieracjonalny, oparty na błędnym założeniu. - Podejmujemy działania edukacyjne: spotykamy się z konsumentami, tworzymy narzędzia dostarczające obiektywną wiedzę oraz wspieramy media chcące dostarczać wiarygodnej informacji. Niestety nasz zasięg jest siłą rzeczy ograniczony - dodaje.

Mateusz Kowalewski uważa, że branża spożywcza powinna podejmować działania zmierzające do podnoszenia poziomu wiedzy konsumentów, gdyż wówczas będą oni podejmować świadome, a nie napędzane strachem decyzje. - Z drugiej strony sądzę, że nadal będziemy obserwować zastępowanie dodatków do żywności składnikami, technologiami wytwarzania lub pakowania, bo taki jest trend globalny i raczej nie widać przesłanek jego odwrócenia - podsumowuje prezes Hortimex Plus.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • artmetic ekonsulting 20-02-2016, 23:45:
E-dodatki do żywności w Twojej komórce dzięki aplikacji autorstwa Artmetic.pl dostępnej w Google Play :)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH