REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Impel Food Hygiene: Proces czyszczenia zakładów spożywczych należy zostawić profesjonalistom

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-05-2012, 13:37
Prezes Impel Food Hygiene: Proces czyszczenia zakładów spożywczych należy zostawić profesjonalistom

Określenie „ja tu tylko sprzątam" nie ma zastosowania obecnie w procesie higienizacji zakładów przemysłu spożywczego. Proces czyszczenia, mycia i dezynfekcji wymaga dużej, ciągle uzupełnianej wiedzy i powinien być przeprowadzany przez profesjonalistów - stwierdza w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Dariusz Witkowski, prezes Impel Food Hygiene.

REKLAMA
- Czy producenci żywności są zainteresowani outsourcingiem usług związanych z higieną w zakładzie?

- Tak. Powierzenie utrzymania higieny doświadczonemu i profesjonalnemu partnerowi wiąże się z samymi korzyściami. Podejmując się wykonywania usługi oferujemy podejście kompleksowe, stajemy się częścią zakładu produkcyjnego, uczestnicząc z zaangażowaniem w rozwiązywaniu bieżących problemów higienicznych i spełniając oczekiwania naszego klienta. Przejmujemy odpowiedzialność za proces, w którym jesteśmy wyspecjalizowani.

- Co jeszcze się z tym wiąże?

- Wartością dodaną oprócz optymalizacji i wydzielenia kosztów usługi może być też zoptymalizowanie zużycia wody (kosztem dla zakładów są ścieki). Nie bez znaczenia jest także współpraca, jaką ma zewnętrzna firma, z zatwierdzonymi i doświadczonymi dostawcami środków chemicznych, sprzętu i technologii mycia. Pozwala ona na szybkie i profesjonalne reagowanie na potrzeby zakładów. Istotna jest także oferowana przez nas możliwość udziału w inwestycjach zakładu w powyższym zakresie.

- A może w pewnych przypadkach opłaca się prowadzić czyszczenie w ramach własnej działalności?

- Określenie "ja tu tylko sprzątam" nie ma zastosowania obecnie w procesie higienizacji zakładów przemysłu spożywczego. Proces czyszczenia, mycia i dezynfekcji wymaga dużej, ciągle uzupełnianej wiedzy i powinien być przeprowadzany przez profesjonalistów. Czynności te przeprowadzane przez przypadkowe, nieprzeszkolone osoby są często wykonywane w sposób nieprawidłowy. W przypadku wykonywania procesu w ramach własnej działalności nie ma możliwości ze skorzystania z doświadczenia, jakiego nabrała wykwalifikowana kadra menadżerska na rynku. Czyszczenie w ramach własnej działalności może być opłacalne w małych firmach działających na rynku lokalnym. Na przykład w firmie zatrudniającej 4 pracowników lub w przypadku, gdy przedsiębiorstwo ma w pełni zautomatyzowany proces czyszczenia.

- Czy oferta usług związanych z czystością i higieną dla firm spożywczych zmienia się?

- Podstawową technologią stosowaną obecnie jest technologia niskociśnieniowego mycia pianowego i w tym zakresie nie ma dużych zmian. Usunięcie zanieczyszczeń wymaga wody, siły mechanicznej i czasu. Wprowadzane innowacje dotyczą przede wszystkim stosowanego sprzętu oraz środków chemicznych. Przykładem może być sprzęt do czyszczenia ręcznego - szczotki, zgarniaki z wprowadzonymi do tworzywa sztucznego jonami srebra, które działają silnie bakteriobójczo, co ogranicza wzrost mikroflory. Aplikacją, która coraz częściej jest wykorzystywana przez naszych Klientów jest tzw. zamgławianie pomieszczeń. Zwiększa się oferta urządzeń do mycia sprzętów drobnych. Dostępne są środki myjące i dezynfekujące działające efektywnie po 10 minutach, zatem i w tej branży pojawiają się udogodnienia i unowocześnienia pozwalające na bardziej efektywne działanie.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • psx 15-06-2016, 12:08:
Sprzataczki z wykształceniem wyższym?chyba kogoś powidło.się człowiek kształci nie po to żeby sprzątać.ten co dał to ogłoszenie niech się puknij w głowę.A tak wogule to na smieciuwce sam se rób.też pracowalem w tej pseudo firmie,tam ludzi się traktuje jak psy i to za śmieszne pieniadze
  • Impel to firma oszustów 28-07-2012, 20:04:
Pracowałam dla impela i to są oszuści. Pracowników z orzeczeniem traktują jakby byli robotami.... a na maszyny do czyszczenia trzeba czekać wieki... oszczędzają na pracownikach.Buty dziurawe spodnie podarte i karzą tak pracować.
  • pracodawca 24-05-2012, 10:35:
Zatrudnię sprzątaczki do zakladu spożywczego. Wymagane wykształcenie wyższe (po mikrobiologii).

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH