Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Instytutu Gospodarki Rolnej o priorytetach dla polskiego rolnictwa po sejmowej przerwie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 01-09-2017, 13:04
Prezes Instytutu Gospodarki Rolnej o priorytetach dla polskiego rolnictwa po sejmowej przerwie
Szczepan Wójcik, prezes Instytutu Gospodarki Rolnej/ fot. materiały prasowe

- Afrykański pomór świń, ptasia grypa i międzynarodowy handel produktami rolno-spożywczymi nie mają wakacyjnej przerwy. Te trzy kwestie powinny być traktowane jako najważniejsze. Wirusy ze względu na to, że rujnują dobrą markę naszej żywności (w tym przypadku wieprzowiny i drobiu), a handel  z zagranicą ze względu na to, że tę markę sukcesywnie buduje. Są pewne kategorie produktów, z których znani jesteśmy na całym świecie i musimy o to dobrze dbać - mówi Szczepan Wójcik, prezes Instytutu Gospodarki Rolnej.

- Wydaje mi się, że możliwości prawno-administracyjne są już na granicy wyczerpania. Niestety mamy prawie dziewięćdziesiąt ognisk wirusa. Z końcem sierpnia weszły w życie nowe przepisy ustawy o ochronie zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt. Nowelizacja nakłada nowe obowiązki na myśliwych oraz dzierżawców (lub zarządów) obwodów łowieckich. Od teraz muszą oni informować właściwego lekarza weterynarii  o podejrzeniu wystąpienia choroby zakaźnej u zwierząt. Dodatkowo ustawa wzmacnia skuteczność ewentualnego odstrzału poprzez możliwość delegowania do niego dodatkowych osób. Dodajmy do tego szereg kolejnych narzędzi bioasekuracyjnych, które pojawiały się na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy. Dodajmy do tego zabiegi o regionalizację. Z tym jest różnie, ale tutaj piłeczka jest po stronie naszych kontrahentów. W UE ta formuła działa, ale na Dalekim Wschodzie wciąż musimy uparcie tłumaczyć, że trzoda np. z Wielkopolski jest zdrowa i jak najbardziej nadaje się na eksport. Właściwie pozostaje nam jedynie - niestety - zrealizowanie najmniej przyjemnej zapowiedzi, czyli budowy ogrodzenia na granicach z Białorusią i Ukrainą. Mówię „niestety”, bo można by tego uniknąć, gdyby nasi wschodni sąsiedzi zaczęli skutecznie zwalczać ogniska choroby u siebie. Poza tym, pozostaje nam jedynie konsekwentnie stosować procedury, prowadzić odstrzał (także loch dzików) i stosować bioasekurację - mówi Szczepan Wójcik.

Na początku września polskie produkty rolno-spożywcze będą promowane podczas dnia polskiego na Światowej Wystawie EXPO 2017 w Astanie. - To jedno z najważniejszych promocyjno-gospodarczych wydarzeń na skalę globalną.W listopadzie unijny komisarz ds. rolnictwa odwiedzi Arabię Saudyjską i Iran, czyli niezwykle istotne perspektywiczne rynki zbytu dla naszej żywności. Ma mu towarzyszyć pokaźna grupa producentów z państw członkowskich. Mam nadzieję, że nasza delegacja będzie jedną z najsilniejszych. Nasza żywność podbija kolejne kraje Indochin oraz powoli rozpycha się na rynku chińskim. Resort rolnictwa chciałby przeprowadzić ofensywę na rynku amerykańskim, ale tutaj trzeba chłodzić nastroje. Rynek żywności USA jest jednym z najtrudniejszych na świecie - dodaje.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zenek 05-09-2017, 22:27:
Ten Wójcik to taki autogeniusz. Najlepszy fragment mój to podbój Indochin. Od razu widać, że z niego strateg cos na wzór Mao lub innego Kim Ir Sena. No po prostu perełka typowej postaci "nikt"
  • Kinga 05-09-2017, 08:04:
Ciekawa jestem kto sponsoruje te fundacje w których prezesem jest Wójcik. W jego wypowiedzi jest taki bełkot, że przyprawia mnie o ciarki. Same przypuszczenie i domysły. Ten człowiek nie zna się na rolnictwie, nie zna się nawet na polskim. To powiedzenie "kolejne kraje Indochin" powinno być przez niego opatentowane. Nie dajmy się nabrać fałszywym wilkom w skórze owieczek, którzy udając znawców rolnictwa robią swoje interesy.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH