Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes KRIR: Grupy producenckie i sprzedaż bezpośrednia wzmacniają pozycję rolników

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 06-12-2011, 16:50
Prezes KRIR: Grupy producenckie i sprzedaż bezpośrednia wzmacniają pozycję rolników
Zdaniem Wiktora Szmulewicza, szefa KRIR, sprzedaż bezpośrednia to szansa dla małych producentów.

Sprzedaż bezpośrednia produktów rolnych może poprawić pozycję producentów żywności w łańcuchu żywnościowych - uważa Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych. Jego zdaniem, żywność kupowana bezpośrednio o rolnika będzie bezpieczna.

- Pozycja rolników w łańcuchu żywnościowym jest bardzo mizerna. Są postulaty, by producentów rolnych włączyć w łańcuch żywnościowy, bo tak naprawdę dochody są gdzie indziej, a producent jest zostawiony sam. Tak jest nie tylko w rolnictwie, w każdej dziedzinie surowiec jest najmniej opłacalny - mówi Wiktor Szmulewicz.

Jego zdaniem, sytuację może poprawić zrzeszanie się producentów - program grup producenckich zachęca, by rolnicy wspólnie ponosili inwestycje w przetwórstwo, przechowalnictwo i w ten sposób pomaga wyeliminować z tego łańcucha choć jeden element.

- Liczba grup producenckich rośnie, ale nie w zadowalającym tempie. Uwarunkowania są historyczne - my jeszcze nie czujemy tej potrzeby. W gałęziach produkcji rolnej, gdzie jest wyższy poziom świadomości, np. ogrodnictwie, sadownictwie, grupy producenckie już funkcjonują i są coraz silniejsze. Oni dostrzegli znaczenie zrzeszania się i siłę rynku - ocenia prezes KRIR.

Drugim programem, który może pomóc rolnikom i producentom wzmacniać swoją pozycję jest program małych lokalnych rynków.

- Konsument coraz częściej chce kupować żywność bezpośrednio od producenta. W Polsce jest już program „Mój mały rynek". Teraz trzeba stworzyć przepisy ułatwiające działalność tym, którzy chcą przetwarzać żywność w swoich gospodarstwach, a nie sprzedają jej w supermarketach, tylko bezpośrednio, gwarantując jej jakość - mówi Wiktor Szmulewicz.

Jego zdaniem, żywność kupowana bezpośrednio będzie bezpieczna.

- Gdyby nawet coś się działo, łatwo jest sprawdzić kto kupił i kto wyprodukował. W supermarkecie wymogi muszą być większe, bo za produktem na półce stoi masa producentów i pośredników. Natomiast w sprzedaży bezpośredniej jest tylko konsument i ten kto to wyprodukował, łatwiej jest zbadać elementy tego łańcucha - tłumaczy.

- Na pewno mięso musi być zbadane, producent musi spełniać podstawowe standardy i przetwarzać żywność przestrzegając wszelkich norm - dodaje prezes KRIR.

Jego zdaniem, sprzedaż bezpośrednia to szansa przede wszystkim dla mniejszych producentów, gdyż stwarza możliwość sprzedaży nie tylko surowca, ale też produktów bardziej przetworzonych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH