Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes PFPŻ na VI FRSiH: Nie ma zdrowej i niezdrowej żywności

  • Autor: pm, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-11-2013, 16:25
Prezes PFPŻ na VI FRSiH: Nie ma zdrowej i niezdrowej żywności
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności

Produkty rolnictwa są uzależnione od wyborów i stylu życia konsumentów. Globalną branżę spożywczą cechuje wiele różnych - zależnych od krajów i kontynentów trendów, ale występuje jeden punkt wspólny - przeciwdziałanie nadwadze i otyłości - powiedział Andrzej Gantner, dyrektor PFPŻ podczas debaty "Przemysł spożywczy i handel pod presją globalnych zmian w trendach żywieniowych" na VI Forum Rynku Spożywczego Handlu.

Jak zaznaczył Andrzej Gantner w prezentacji wprowadzającej do debaty, nie ma zdrowej i niezdrowej żywności - mogą być zdrowe lub niezdrowe nawyki żywnościowe. - Żywność z założenia nie może być niezdrowa. To nieprawda, że produkty są odpowiedzialne za problemy zdrowotne ludzi. Ale jako branża wychodzimy naprzeciw tym problemem - ograniczamy ilość tłuszczów, soli i cukru w żywności - komentował dyrektor PFPŻ.

Potwierdził, że tej refolmulacji najtrudniej jest sprostać małym i średnim przedsiębiorstwom. - Jest to długa i kosztowna droga, która niekiedy wiąże się ze zmianą całych linii technologicznych - dodał.

Andrzej Gantner zaznaczył także, że w branży wprowadzane są także systemy, które mają wesprzeć walkę z otyłością. Mowa to u choćby o GDA czy nowych pomysłach, które systemem kolorów i liczbami informują klienta o technologii, w jakiej żywność została wyprodukowana czy o wartości kalorycznej. - Każdy producent musi więc zastanowić się nad znakowaniem produktu, aby był on nadal atrakcyjny dla konsumentów - powiedział.

Dyrektor PFPŻ wspomniał także o reklamach żywności. - Już niedługo komunikacja niektórych produktów będzie zakazana do wybranych grup konsumentów, np. do dzieci poniżej 12 roku życia - dodał.

Andrzej Gantner wspomniał także o kilku innych ważnych trendach, które bezpośrednio wpływają na rozwój branży spożywczej. Są to silnie rozwijający si sektor żywności ekologicznej oraz system Fair Trade.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH