Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes PIH: System kontroli żywności funkcjonuje nieudolnie

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-03-2012, 13:06

W nawiązaniu do kolejnego w ostatnim czasie doniesienia o niewykrytym od wielu lat procederze wprowadzania do produkcji i obrotu żywnością składników niebezpiecznych dla zdrowia, Polska Izba Handlu wyraziła swój niepokój i przypomniała wcześniejsze stanowisko nt. poparcia planów utworzenia centralnej inspekcji ds. bezpieczeństwa żywności - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Waldemar Nowakowski, prezes Polskiej Izby Handlu.

Chodzi o informację nt. zatrzymania przez prokuraturę producenta podrabianego suszu jajecznego wykorzystywanego w przemyśle spożywczym. Półprodukt miał zawierać głównie susz rybny, barwniki i jedynie śladowe ilości jaj. Z badań biegłych powołanych przez Prokuraturę Okręgową w Ostrowie Wielkopolskim, zabezpieczony materiał zawierał także substancje szkodliwe dla zdrowia. - Rozumiem, że w każdej dziedzinie gospodarki zdarzają się nieprawidłowości, jednak organy kontroli są zobligowane do tego, by wykrywać je z dużą skutecznością celem ochrony bezpieczeństwa konsumentów: naszych klientów i naszych rodzin - mówi Waldemar Nowakowski, prezes Polskiej Izby Handlu. - To już kolejny po sprawie z solą wypadową przypadek ujawnienia procederu trwającego bezkarnie od kilku lat, a to, naszym zdaniem świadczy o nieudolności systemu kontroli, jaki funkcjonuje obecnie - dodaje.

Obecnie sprawy związane z kontrolą jakości i bezpieczeństwa produktów trafiających na nasze stoły są rozproszone pomiędzy kilka instytucji: Inspekcję Weterynaryjną, Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Główny obowiązek nadzoru leży jednak po stronie Departamentu Bezpieczeństwa Żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej. - Naszym zdaniem w interesie zarówno producentów, jak i dystrybutorów żywności, których reprezentujemy byłoby połączenie tych struktur dla lepszej wymiany informacji i przede wszystkim większej skuteczności działania. Troską nas wszystkich, zarówno producentów, jak i dystrybutorów żywności jest to, aby na stoły naszych klientów trafiały produkty bezpieczne, o sprawdzonej jakości. Do tego trzeba jednak współpracy i usunięcia kompilatorów proceduralnych - Polska Izba Handlu jest gotowa do współpracy przy wypracowywaniu takich rozwiązań - podkreśla Nowakowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH