Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci tradycyjnej żywności chcą nowego prawa

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 05-02-2014, 19:07
Producenci tradycyjnej żywności chcą nowego prawa
(fot. PTWP)

Na skutek radosnej twórczości kolejnych rządów, niezależnie od ich politycznego koloru, milczkiem, armia urzędników napisała nam prawo, które zabrania wytworzenia i sprzedaży słoika powideł śliwkowych w gospodarstwie rolnika - mówi Zbigniew Kmieć, szef kuchni w Kafe Zielony Niedźwiedź. I jak dodaje, nie ma ogóle mowy, żeby takie powidła stanęły na półce sklepowej. Nie ma mowy, by poza targami pochwalić się nimi za granicą.

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców rusza z kampanią "Zostawcie w spokoju dobrą żywność", która jest wyrazem sprzeciwu wobec dyskryminacji polskich rolników, przedsiębiorców wykorzystujących tradycyjne receptury, restauratorów oraz amatorów "swojskiej" żywności. Inicjatorzy Kampanii są przeciwni kolejnym regulacjom ograniczającym wolność produkowania i sprzedaży produktów regionalnych i tradycyjnych, takich jak sery, wędliny, przetwory owocowe, pieczywo, czy dziczyzna i chcą doprowadzić do likwidacji dyskryminacyjnych przepisów.

Jak przekonuje Cezary Kaźmierczak, Prezes ZPP - Polskim rolnikom, polskim drobnym producentom potrzebny jest nowy pakiet Wilczka. I dodaje - Będziemy dążyli do wyeliminowania z polskiego prawodawstwa ograniczeń działalności gospodarczej przekraczających wymagania UE (EU + 0).

- Przygotujemy rozwiązania prawne, które zlikwidują wrogie dobrej żywności przepisy i umożliwią polskim rolnikom i producentom działanie na takich samych warunkach, na jakich działają ich zachodni konkurenci. Zorganizujemy akcje nacisku obywatelskiego na polityków, żeby proponowane rozwiązania stały się obowiązującym prawem - akcentuje Kaźmierczak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • tradycjonalista 06-02-2014, 16:17:
Polska zdrowa żywność

Popieram pomysł w całej rozciągłości . Ale jeśli nasi przedstawiciele w UE bedą robić tyle co dotychczas nie mamy szans. Kraje starej unii boją się naszej tradycyjnej żywności tam już dawno ilość konserwantów i chemii pobiła wszelkie rekordy.
Wiadomo kiedy exsport naszej żywności rośnie u nich produkcja spada. Przykład może ktoś powie gdzie na przykład za zachodnią granicą można kupić miód naturalny ich rodzimej produkcji?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH