Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci żywności muszą się chronić przed szkodnikami

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 11-09-2013, 12:17
Producenci żywności muszą się chronić przed szkodnikami

Właściciele firm i przedsiębiorstw związanych z produkcją i obrotem żywności wiedzą, że jednym z podstawowych warunków odpowiadających za ich właściwą pracę jest ochrona przed szkodnikami. W jaki sposób mają jednak ocenić, czy firma zajmująca się tego typu działaniami zapewni bezpieczeństwo zakładu i magazynów?

Mały szkodnik, duży kłopot

Wirusy, bakterie, zanieczyszczenia to tylko niektóre szkody jakie mogą wywołać szkodniki w dowolnym zakładzie zajmującym się obrotem produktami spożywczymi. Każda tego typu firma musi zostać objęta ochroną przed różnego rodzaju zagrożeniami ze strony gryzoni lub owadów. Rozwiązania z zakresu DDD (dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja) oferowane przez obecnych na rynku specjalistów z tej dziedziny pozwalają na skuteczną ocenę i zabezpieczenie każdego etapu obrotu żywności począwszy od produkcji przez magazynowanie aż po serwowanie lub sprzedaż. Do podstawowych czynników decydujących o rodzaju zagrożenia należy szereg czynników, które wymagają fachowej oceny i wdrożenia odpowiednich procedur zgodnych z obowiązującymi przepisami. Profil działalności firmy, stan techniczny budynku i jego otoczenie, to tylko kilka elementów, które mają wpływ na występowanie określonego rodzaju zagrożenia. Przykładowo, zakłady produkujące lub magazynujące żywność z wyższym prawdopodobieństwem narażone będą na obecność gryzoni takich jak myszy, które mogą zostawiać nieczystości i powodować straty w zapakowanych produktach i półproduktach, albo szczury, które nie tylko mogą spowodować większe szkody materialne, ale również z powodu przenoszonych pasożytów i zarazków stanowią duże zagrożenie dla zdrowia człowieka. Oba te gatunki należą do szkodników wszystkożernych, jednak myszy częściej spotkać można w zakładach zajmujących się produktami pochodzenia roślinnego jak zboża lub nasiona, szczury natomiast są zdecydowanie mniej wybredne, a ich najważniejszą cechą decydującą o stopniu zagrożenia jest pozostawanie blisko stałego źródła pokarmu zamiast gromadzenia zapasów. Przedsiębiorstwa zajmujące się handlem świeżymi produktami i serwowaniem żywności w większym stopniu narażane są na pojawienie się insektów. Różne gatunki karaczanów, mrówek, czy nawet często występujących much mogą przenosić wirusy lub bakterie na żywność, przez co stanowią zagrożenie epidemiologiczne. Przykładowo, muchy chętnie siadają na nieczystościach oraz odchodach ludzkich i zwierzęcych, powodując przenoszenie bakterii na produkty żywnościowe i tym samym przyczyniając się do wywoływania różnych chorób jak salmonelloza, czy czerwonka, oraz wywoływania zatruć pokarmowych. W ten sam sposób mogą też wywołać schorzenia grzybiczne i pasożytnicze. O ile stopień ryzyka wystąpienia określonego rodzaju jest determinowany przez rodzaj prowadzonej działalności nie oznacza to, że producent suchej lub magazynier przetworzonej żywności nie musi obawiać się owadów, a restaurator szczurów. Tak jak działalność prowadzona w mieście musi uchronić się w tym samym stopniu przed karaczanami co szczurami, tak fabryki i gospodarstwa rolne oddalone od dużych skupisk miejskich powinny zabezpieczyć się przed zagrożeniem ze strony much i myszy. Drogę do tego celu można rozpocząć jednak samodzielnie od przestrzegania zaleceń specjalistów.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Tadesz 12-09-2013, 11:33:
Prawda jest taka, że większość firm żywnościowych traktuje ochronę przed szkodnikami jako zło wcielone i szuka jedynie najtańszej oferty na rynku. Pan Hruzewicz z Centrus to jakiś nowy "ekspert" . Świadczy o tym określenie "stan insektyzacji" To jakiś neologizm przez niego wymyślony. Powtarza komunały jako "swoje" złote myśli. Tymczasem niedouczona urzędowa kontrola żywności uważa ,że wizyty firm ddd powinny odbywać się raz na pół roku a szkodniki w zakładach nie są żadnym problemem.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH