Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci żywności wdrażając i certyfikując swoje systemy bezpieczeństwa minimalizują ryzyko zatruć

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-01-2010, 11:38
Producenci żywności wdrażając i certyfikując swoje systemy bezpieczeństwa minimalizują ryzyko zatruć

Rok 2004 był dla branży rolno-spożywczej przełomowy. Po akcesji Polski do UE producenci żywności, głównie ci z ambicjami eksportowymi (w tym handlu wewnątrz-wspólnotowego), dość szybko uświadomili sobie, że polska żywność nie ma większych szans na znalezienie odbiorców za granicą bez certyfikatów potwierdzających jej wysoką jakość i bezpieczeństwo - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Marta Rutkowska, dyrektor zarządzająca Bureau Veritas Certification Polska.

Największa siła kupiecka leży po stronie sieci handlowych, i to głównie ci odbiorcy oczekiwali od producentów potwierdzania jakości i bezpieczeństwa certyfikatami IFS i BRC. - Standardy te zawierają szczegółowe wymagania dotyczące jakości i bezpieczeństwa produkowanej żywności. Żadna zagraniczna firma ciesząca się zaufaniem konsumentów na całym świecie nie będzie chciała współpracować z polskimi firmami, które nie są w stanie zagwarantować odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa produkowanej żywności - tłumaczy Marta Rutkowska. - Producenci, którzy chcieliby współpracować z firmami zagranicznymi na skalę globalną czy też rozszerzyć swoją działalność na rynki międzynarodowe bez odpowiednich certyfikatów nie mają po prostu szans - akcentuje. 

Firmy rodzinne przekazywane z pokolenia na pokolenie, działające na rynku krajowym, aby się na nim utrzymać również musiały rozważyć wdrożenie i certyfikację swojego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, aby w ten sposób bronić się przed wielkimi zagranicznymi producentami zalewającymi nasz rynek. - Dzisiaj, już nawet HACCP, certyfikowany lub nie, to zdecydowanie za mało. Duże zmiany nastąpiły również w kwestii prawnej. Polskie ustawodawstwo zostało rozszerzone o wymagania prawne obowiązujące w Unii Europejskiej. System prawny stał się bardziej rygorystyczny. Polscy producenci musieli sporo zainwestować w zmianę opakowań, by dostosować znakowanie swoich produktów do nowych przepisów - mówi dyrektor zarządzająca Bureau Veritas Certification. - Od roku 2002 działa system RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Spożywczych i Środkach Żywienia Zwierząt) powołany w przez Parlament Europejski. Ma za zadanie skutecznie ograniczyć wprowadzanie do obrotu niebezpiecznej żywności i pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w krajach wspólnoty. W Polsce system RASFF działa od momentu naszego wejścia do Unii Europejskiej. W systemie RASFF znajdziemy powiadomienia o niebezpieczeństwach wykrytych podczas kontroli granicznej jak i w obrocie wewnątrz-wspólnotowym - dodaje. 

Z rocznego raportu RASFF z roku 2007 wynika, że 77 powiadomień dotyczyło produktów pochodzących z Polski (dla porównania Chiny - 352 ; Turcja - 293; USA -191 ; Hiszpania - 177 ; Iran - 133 ; Niemcy - 122). W kolejnych raportach jest tendencja wzrostowa. Większość to zakażenia mikotoksynami, drobnoustrojami chorobotwórczymi, metalami ciężkimi i stosowanie niedozwolonych dodatków do żywności. Polscy producenci wdrażając i certyfikując swoje systemy bezpieczeństwa żywności minimalizują ryzyko zatruć, równolegle zarządzając ryzykiem ekonomicznym, bo czarny PR może doprowadzić szybko do bankructwa i kompletnie zniszczyć reputację.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH