REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Produkty w opakowaniach aseptycznych nie muszą być utrwalane konserwantami

  • Autor: pr, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 26-09-2013, 13:56

Opakowania kartonowe są rozwiązaniem chroniącym żywność i napoje przed utratą naturalnych właściwości smakowych i odżywczych, bez konieczności dodawania konserwantów. Kartony chronią produkty spożywcze na dłużej, gwarantując ich bezpieczeństwo dzięki swojej wielowarstwowej strukturze.

REKLAMA

Na rynku dostępne są obecnie dwa rodzaje opakowań kartonowych: aseptyczne i nieaseptyczne. Kartony aseptyczne pozwalają na przechowywanie produktów w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas. Natomiast kartony nieaseptyczne przeznaczone są do produktów, które wymagają schładzania podczas transportu i przechowywania.

Produkty w wielowarstwowych opakowaniach aseptycznych nie wymagają utrwalania konserwantami. Aseptyczne opakowania kartonowe powstają z wielowarstwowego materiału opakowaniowego, którego elementami składowymi są papier, polietylen i folia aluminiowa.

Opakowanie aseptyczne Tetra Pak składa się z sześciu warstw. Każda z nich pełni inną funkcję, a połączone razem w opakowaniu kartonowym tworzą unikalny system zabezpieczenia wrażliwych produktów spożywczych przed czynnikami zewnętrznymi. Średnio ponad 70 proc. materiału opakowaniowego stanowi papier, który jest surowcem odnawialnym i jako taki, podlega procesowi naturalnego odtwarzania we właściwie zarządzanych uprawach leśnych. Warstwa papierowa z nadrukiem jest nośnikiem informacji o produkcie, wzmacnia również strukturę opakowania.

Aż 90 proc. światowej produkcji opakowań Tetra Pak jest przeznaczonych dla produktów aseptycznych. Poza mlekiem i produktami mlecznymi, które stanowią ponad 63 proc. wszystkich produktów pakowanych aseptycznie, należą do nich np. soki, nektary i napoje owocowe, soki warzywne, produkty na bazie pomidorów, wino stołowe, olej jadalny i produkty sojowe, kawa, herbata, sosy, zupy przecierowe i desery. Produkty w opakowaniach aseptycznych nie muszą być utrwalane przy pomocy konserwantów, a ich okres przydatności do spożycia nadal pozostaje długi.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH