Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Achremowicz: Syrop glukozowo-fruktozowy stwarza nowe możliwości

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-06-2015, 14:39
Prof. Achremowicz: Syrop glukozowo-fruktozowy stwarza nowe możliwości
(fot. shutterstock.com)

Syrop glukozowo-fruktozowy posiada niemal identyczną słodycz jak cukier. Dlatego w części produktów spożywczych jest on stosowany jako alternatywa dla cukru. Syrop jest bardzo wygodnym składnikiem słodzącym. Dzięki swojej konsystencji może być stosowany bez konieczności uprzedniego rozpuszczania – tłumaczy prof. Bohdan Achremowicz z Katedry Technologii Węglowodanów Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Syropy glukozowo-fruktozowe są używane nie tylko ze względu na nadawanie produktom słodkiego smaku, ale również ze względu na inne specyficzne właściwości, jak na przykład zapobieganie krystalizacji cukru w wyrobach cukierniczych czy ich przywieraniu do opakowań. – Ponadto, syropy glukozowo-fruktozowe umożliwiają tworzenie tekstur produktów, niemożliwych do osiągnięcia przy zastosowaniu jedynie cukru – wskazuje Bohdan Achremowicz.

Przykładowo, poprzez dobór właściwego stosunku glukozy do fruktozy w syropie można uzyskać optymalne właściwości tekstury produktów – np. stworzenie produktu, którego jedna warstwa będzie wilgotna, a druga sąsiednia – pozostanie krucha. – Syropy glukozowo-fruktozowe najczęściej stosowane są m.in. w produkcji wyrobów cukierniczych, napojów, syropów, dżemów i konfitur, pieczywa, produktów zbożowych, jogurtów i innych produktów mlecznych, przypraw, np. musztardy i ketchupu oraz konserw – wymienia profesor.

Wypowiedź pochodzi z warsztatów pt. „Fakty i mity o dodatkach o dodatkach do żywności oraz o syropie glukozowo-fruktozowym”, zorganizowanych przez Polską Federację Producentów Żywności (PFPŻ).

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • cukierek 11-08-2015, 09:36:
Zapomniał pan profesor dodać, że syrop glukozowo-fruktozowy jest wygodnym składnikiem słodzącym ale BARDZO, BARDZO niezdrowym
  • Matt 07-08-2015, 12:44:
Jeśli syrop jej stosowany jako środek teksturotwórczy albo zapobiegający krystalizacji i dodawany w małej ilości np. do lodów to ok ale w przypadku kiedy zastępuje on cukier ponieważ jest zwyczajnie tańszy to jest tragedia. Syrop jest strasznie niezdrowy i wydaje mi się, że to jest najgorsza rzecz masowo dodawana do żywności.
  • RSD 03-07-2015, 11:49:
Na szczęście taki wynalazek musi być deklarowany na etykietach i w ten sposób można uniknąć jego spożywania.

Zobacz wszystkie komentarze (6)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH