Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Achremowicz: Syrop glukozowo-fruktozowy stwarza nowe możliwości

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-06-2015, 14:39
Prof. Achremowicz: Syrop glukozowo-fruktozowy stwarza nowe możliwości
(fot. shutterstock.com)

Syrop glukozowo-fruktozowy posiada niemal identyczną słodycz jak cukier. Dlatego w części produktów spożywczych jest on stosowany jako alternatywa dla cukru. Syrop jest bardzo wygodnym składnikiem słodzącym. Dzięki swojej konsystencji może być stosowany bez konieczności uprzedniego rozpuszczania – tłumaczy prof. Bohdan Achremowicz z Katedry Technologii Węglowodanów Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Syropy glukozowo-fruktozowe są używane nie tylko ze względu na nadawanie produktom słodkiego smaku, ale również ze względu na inne specyficzne właściwości, jak na przykład zapobieganie krystalizacji cukru w wyrobach cukierniczych czy ich przywieraniu do opakowań. – Ponadto, syropy glukozowo-fruktozowe umożliwiają tworzenie tekstur produktów, niemożliwych do osiągnięcia przy zastosowaniu jedynie cukru – wskazuje Bohdan Achremowicz.

Przykładowo, poprzez dobór właściwego stosunku glukozy do fruktozy w syropie można uzyskać optymalne właściwości tekstury produktów – np. stworzenie produktu, którego jedna warstwa będzie wilgotna, a druga sąsiednia – pozostanie krucha. – Syropy glukozowo-fruktozowe najczęściej stosowane są m.in. w produkcji wyrobów cukierniczych, napojów, syropów, dżemów i konfitur, pieczywa, produktów zbożowych, jogurtów i innych produktów mlecznych, przypraw, np. musztardy i ketchupu oraz konserw – wymienia profesor.

Wypowiedź pochodzi z warsztatów pt. „Fakty i mity o dodatkach o dodatkach do żywności oraz o syropie glukozowo-fruktozowym”, zorganizowanych przez Polską Federację Producentów Żywności (PFPŻ).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • cukierek 11-08-2015, 09:36:
Zapomniał pan profesor dodać, że syrop glukozowo-fruktozowy jest wygodnym składnikiem słodzącym ale BARDZO, BARDZO niezdrowym
  • Matt 07-08-2015, 12:44:
Jeśli syrop jej stosowany jako środek teksturotwórczy albo zapobiegający krystalizacji i dodawany w małej ilości np. do lodów to ok ale w przypadku kiedy zastępuje on cukier ponieważ jest zwyczajnie tańszy to jest tragedia. Syrop jest strasznie niezdrowy i wydaje mi się, że to jest najgorsza rzecz masowo dodawana do żywności.
  • RSD 03-07-2015, 11:49:
Na szczęście taki wynalazek musi być deklarowany na etykietach i w ten sposób można uniknąć jego spożywania.

Zobacz wszystkie komentarze (6)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 640) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.