Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Andrzej Jarmoluk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu - cały wywiad

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 12-11-2015, 14:12
Prof. Andrzej Jarmoluk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu - cały wywiad
Na zdj. Prof. Andrzej Jarmoluk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Fot. Tomasz Lewandowski/UPWr

O tym, jaką żywność będziemy spożywać w przyszłości, czy możliwe jest wyprodukowanie żywności syntetycznej oraz, jakie wyzwania stoją przed producentami wobec spodziewanego wzrostu zapotrzebowania na żywność w skali globalnej, rozmawiamy z Prof. Andrzejem Jarmolukiem, z Wydziału Nauk o Żywności, Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Jakie możliwości niesie nauka dla producentów żywności? Czy na przykład jest możliwe by syntetycznie wyprodukować żywność?

„Syntetycznie” oznacza, że coś nie powstało drogą naturalną, bez wykorzystania naturalnych cech organizmów, które w drodze ewolucji natura ukształtowała do ich replikacji, wzrostu itd. Posiłkując się m.in. metodami inżynierii genetycznej, tkankowej, naukowcy na świecie już teraz są w stanie wytwarzać w laboratoriach coś, co przypomina tkankę mięśniową. Jest to możliwe.

Jednak w mojej ocenie, w dzisiejszych czasach tego typu działania wybiegają zbyt daleko w przyszłość i obecnie nie mają szans przełożenia na praktykę przemysłową. Myślę, że tak będzie jeszcze w najbliższych kilkudziesięciu latach.

Czy jednak produkcja żywności „z laboratorium” może z czasem rozwinąć się na skalę przemysłową?

Przytoczę tu anegdotę: „W czasach gdy nie było jeszcze samochodów futuryści mówili, iż rozwój komunikacji będzie mocno ograniczony, bo zabraknie siana dla koni”. To pokazuje, że nie jesteśmy w stanie przewidywać tego, co się może wydarzyć  w przyszłości. Np. nikt z nas nie był w stanie przewidzieć takiego rozwoju telefonii komórkowej, jaki nastąpił w ostatnich kilkunastu latach.

Wiedząc, jak wysokie  są koszty aktualnie stosowanych technik wytwarzania żywności z tzw. „probówki”, metody te wydają się w najbliższych kilkudziesięciu latach mało prawdopodobne do wdrożenia w praktyce przemysłowej. Oczywiście te badania wnoszą określony wymiar wiedzy i postępu, ale są bardzo przyszłościowe. Myślę, że w najbliższych latach, ludzkość znajdzie wiele prostszych, tańszych rozwiązań ku temu, by mogła zabezpieczyć swoje potrzeby żywieniowe.

Jakie jeszcze inne metody innowacyjnego produkowania żywności można przytoczyć?

Śledząc literaturę i kierunki badań realizowane w różnych ośrodkach naukowych,  można dostrzec interesujący pomysł – badania nad oceną możliwości wytwarzania żywności z owadów. Hodowla określonych gatunków owadów i ich larw jest tak efektywna, że w produkcji zwierzęcej nie ma konkurencji. W ten sposób można by było wytwarzać preparaty białkowe naturalnego pochodzenia o dużej wartości odżywczej. Ta droga na dzień dzisiejszy wydaje się o wiele bardziej prawdopodobna do wdrożenia przemysłowego, niż inżynieria tkankowa.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH