REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prof. Brouns: Syrop glukozowo-fruktozowy jest taki sam jak cukier

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-06-2015, 13:36
Prof. Brouns: Syrop glukozowo-fruktozowy jest taki sam jak cukier
(fot. shutterstock.com)

Zarówno węglowodany występujące jako naturalny składnik produktów żywnościowych (np. owoce i miód), jak i węglowodany dodawane do żywności w procesie jej przetwarzania mają taki sam efekt metaboliczny dla organizmu człowieka – ocenia prof. Fred Brouns z Wydziału Zdrowia, Medycyny i Nauk Przyprodniczych Departamentu Biologii Człowieka Uniwersytetu z Maastricht.

REKLAMA

W odniesieniu do syropu glukozowo-fruktozowego prof. Brouns wskazuje, że jest on w zasadzie taki sam jak cukier – zarówno pod względem składu, jak i kaloryczności (tj. 4 kcal/g). Ekspert uważa, że to podobieństwo sprawia, iż ludzki organizm absorbuje syrop glukozowo-fruktozowy w taki sam sposób.

Zdaniem profesora nie istnieje bezpośredni związek pomiędzy spożyciem syropu glukozowo-fruktozowego a otyłością. Podkreśla on, że wiele czynników związanych ze zmianą stylu życia, diety i braku aktywności fizycznej przyczynia się do rozwoju otyłości i cukrzycy. Dietetycy, eksperci ds. żywienia oraz naukowcy zgadzają się, że główną przyczyną jest brak równowagi między kaloriami spożywanymi a spalanymi, co sprzyja gromadzeniu się tłuszczu w organizmie i rozwojowi otyłości.

W tym kontekście należy pamiętać, że każdy cukier, w tym syrop glukozowo-fruktozowy, powinien być spożywany z umiarem.

Syrop glukozowo-fruktozowy to płynny składnik słodzący stosowany w produkcji żywności i napojów. Składa się on z różnych cukrów, głównie glukozy i fruktozy, połączonych ze sobą w różnych proporcjach, a zawartość fruktozy może wynosić od 5 do 50 proc. Jeśli zawartość fruktozy przekracza 50 proc., produkt taki określa się jako syrop fruktozowo-glukozowy.

Wypowiedź pochodzi z warsztatów pt. „Fakty i mity o dodatkach o dodatkach do żywności oraz o syropie glukozowo-fruktozowym”, zorganizowanych przez Polską Federację Producentów Żywności (PFPŻ).

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • x 19-06-2015, 09:08:
i chociaż jest tańszym zamiennikiem cukru, to w Stanach jest zakazany? dlaczego? może jednak ma związek z otyłością, tylko lepiej pewne fakty przemilczeć?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH