Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prognozy gospodarcze a podwyżki cen żywności - analiza

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 21-06-2017, 12:28
Prognozy gospodarcze a podwyżki cen żywności - analiza
Wiktor Wojciechowski, główny ekonomista Plus Bank SA.

Ceny żywności rosną w szybkim tempie od końca 2016 r. W okresie pierwszych pięciu miesięcy br. przeciętne ceny żywności zwiększyły się 3,6% w porównaniu do analogicznego okresu 2016 r. Dla przypomnienia, w całym 2016 r. ceny żywności wzrosły przeciętnie o 1,0%. To właśnie z powodu drożejącej żywności przeciętne tempo zmian cen konsumpcyjnych, czyli tzw. inflacja, zwiększyło się w okresie styczeń-maj br. do 2,0% r/r, choć w 2016 r. przeciętne ceny konsumpcyjne w Polsce spadły 0,6% - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Wiktor Wojciechowski, główny ekonomista Plus Bank SA.

Zdaniem eksperta głównym czynnikiem odpowiedzialnym za wyższe ceny żywności były niekorzystne warunki pogodowe na początku br. w krajach południowej Europy, skąd jest ona eksportowana do krajów o bardziej surowym klimacie w północnej części kontynentu. - Od października 2016 r. do lutego 2017 r. ceny warzyw w Polsce wzrosły łącznie o ponad 25%, podczas gdy w analogicznym okresie przed rokiem ich ceny wzrosły jedynie o 9%. Warto podkreślić, że znaczący wzrost cen żywności na początku br. odnotowano nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach UE, takich jak np. Niemcy czy Francja - zapewnia Wiktor Wojciechowski.

Choć obecnie na rynku pojawiły się już warzywa krajowej produkcji, to ceny żywności wciąż są istotnie wyższe niż przed rokiem. O ile bowiem ceny warzyw zaczęły spadać, to fala wiosennych przymrozków znacząco zmniejszyła podaż owoców, co podbiło ich ceny. W maju br. za owoce przeciętnie płacono w Polsce o 5,8% więcej niż przed rokiem, podczas gdy w okresie styczeń-kwiecień br. średnio o 2,4% więcej niż w analogicznym okresie 2016 r.

- Znaczący wzrost cen warzyw, a następnie owoców odpowiada za utrzymywanie się inflacji na podwyższonym poziomie. Efekt niekorzystnych warunków pogodowych podbijający ceny żywności będzie widoczny we wskaźnikach inflacji także w kolejnych miesiącach br. Ale warto podkreślić, że jeśli tegoroczne anomalie pogodowe nie powtórzą się wiosną 2018 r., to z powodu efektu wysokiej bazy statystycznej, tempo wzrostu ceny żywności powinny wówczas się obniżyć. To będzie z pewnością jednym z istotnych argumentów dla członków Rady Polityki Pieniężnej przeciwko podwyższaniu stóp procentowych pomimo relatywnie dobrej koniunktury gospodarczej w Polsce. Obserwowany obecnie podwyższony poziom inflacji nie wynika – jak dotąd – z narastającej presji cenowej związanej z ożywieniem gospodarczym, ale przede wszystkim z anomalii pogodowych. To nakazuje ostrożność zarówno w prognozowaniu wysokości przyszłej inflacji, jak i przyszłych decyzji RPP - zapewnia Wiktor Wojciechowski, główny ekonomista Plus Bank SA. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 760) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH