Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Protokół z Nagoi mocno wpłynie na polską branżę spożywczą

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 10-10-2014, 19:03
Protokół z Nagoi mocno wpłynie na polską branżę spożywczą
Protokół z Nagoi wejdzie w życie jeszcze w tym tygodniu

W najbliższą niedzielę (12 października) wejdzie w życie Protokół z Nagoi dotyczący dostępu do zasobów genetycznych oraz uczciwego i sprawiedliwego podziału korzyści wynikających z ich wykorzystania. Wynika to z faktu upływu 90 dni od dnia 14 lipca 2014 roku, kiedy Protokół został ratyfikowany przez Urugwaj, a tym samym uzyskano wymaganą liczbę 50 ratyfikacji.

Protokół z Nagoi jest protokołem do Konwencji o różnorodności biologicznej, która została przyjęta podczas Szczytu Ziemi w Rio de Janeiro w 1992 roku i weszła w życie w 1993 roku; Polska jest jej stroną od stycznia 1996 roku. Jej trzy cele jednoznacznie ważne to ochrona różnorodności biologicznej, zrównoważone użytkowanie jej elementów oraz uczciwy i sprawiedliwy podział korzyści wynikających z użytkowania zasobów genetycznych.

Protokół w założeniu ma zapewnić większą pewność prawną i przejrzystość dla dawców oraz użytkowników zasobów genetycznych. Wdrażanie Protokołu wpłynie między innymi na branżę spożywczą.

Ratyfikacja Protokołu z Nagoi przez Unię Europejską 16 maja 2014 r. otworzyła drogę do jego ratyfikacji przez kraje członkowskie; dotychczas Protokół ratyfikowały Dania, Hiszpania i Węgry. Aktualnie trwają w Polsce prace nad opracowaniem krajowych regulacji wdrażających Protokół i Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 511/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w tym zakresie.

Legislacja krajowa stanowiąca uzupełnienie rozporządzenia UE mająca na celu zapewnienie zgodności użytkowników w Unii z wymogami wynikającymi z Protokołu z Nagoi, dotyczyć będzie również sektora spożywczego.

Ograniczone nakłady inwestycyjne oraz technologiczne na prowadzenie działalności R&D z wykorzystaniem zasobów genetycznych w Polsce sprawiają, że regulacje wynikające z Protokołu z Nagoi w polskim sektorze spożywczym będą raczej dotyczyć wykorzystania pochodnych zasobów genetycznych (substancji bioaktywnych, ekstraktów roślinnych czy zwierzęcych) w produkcji i komercjalizacji produktu żywnościowego.

- Pośród producentów żywności nowe regulacje wynikające z Protokołu z Nagoi i wdrażającego je rozporządzenia UE mogą mieć wpływ na podmioty gospodarcze prowadzące działalność związaną z produkcją żywności wykorzystującą biotechnologię, suplementów diety, nowej żywności (Novel Food) czy żywności funkcjonalnej. Największy wpływ może dotyczyć producentów nowej żywności i nowych składników żywności, które przed 15 maja 1997 r. były w nieznacznym stopniu wykorzystywane we Wspólnocie do spożycia przez ludzi. Obecnie taka żywność czy składniki żywności przed wprowadzeniem do obrotu są przedmiotem wspólnotowej procedury ewaluacyjnej, gdzie po pozytywnej ocenie wnioskodawca może wprowadzać produkt do obrotu - mówi Agnieszka Obiedzińska z Zakładu Ogólnej Ekonomiki IERiGŻ-PIB.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH