Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prozdrowotny proszek zrewolucjonizuje przemysł spożywczy?

  • Autor: gazeta.pl
  • Data: 23-03-2012, 10:29
Prozdrowotny proszek zrewolucjonizuje przemysł spożywczy?
Proszek musi przejść jeszcze testy laboratoryjne. Badania zakończą się w przyszym roku

Proszek wynaleziony przez naukowców może zrewolucjonizować rynek produktów spożywczych. Substancja, którą można dodawać do żywności, posiada zalety probiotyków - bakterii lub drożdży regulujących pracę przewodu pokarmowego i obniżających poziom cholesterolu we krwi - oraz kwasów omega-3, które m.in. zmniejszają ryzyko zachorowania na raka - informuje gazeta.pl.

Proszek, który wynaleźli naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, otrzymał roboczą nazwę ProBioKap. Można go będzie dodawać np. do sosów, jogurtów, majonezu, ketchupu, a także przygotowanej w domu sałatki.

Naukowcom chodziło o to, by stworzyć substancję, która zastąpi tabletkę, a dodana do potrawy nie zdominuje jej smaku - czytamy w gazeta.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH