Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przed świętami producenci oszukują głównie na jajach i ciastach

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-04-2011, 12:45
Przed świętami producenci oszukują głównie na jajach i ciastach
Inspektorzy sprawdzali jakość i oznakowanie najpopularniejszych produktów kupowanych przed swiętami wielkanocnymi

Przed świętami wielkanocnymi Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK skontrolował produkty spożywcze w sklepach - wyroby czekoladowe, masło, bakalie oraz przetwory owocowo-warzywne, jaja i ciasta. Najwięcej uchybień stwierdzono przy sprzedaży jaj - zakwestionowano 43,8 proc. ze 284 skontrolowanych partii.

Jak podkreślają kontrolerzy ze względu na niewłaściwe oznakowanie zastrzeżenie budziło 30,4 proc. skontrolowanych partii jaj. Zakwestionowano klasę wagową (np. na opakowaniu podawano klasę XL, gdy w rzeczywistości w opakowaniu były jaja mniejsze) lub wprowadzające w błąd ilustracje co do metody chowu kur.

Drugim rekordzistą kontroli były ciasta - na 153 zbadanych partii wątpliwości wzbudziło 34,6 proc. Inspektorzy najczęściej mieli zastrzeżenia co do nieprawidłowej jakości wypieku oraz jego konsystencji, niższej niż zadeklarowana ilość składników (np. nadzienia, bakalii).

W wyniku kontroli przetworów owocowych i warzywnych sprawdzono łącznie 511 partii przetworów warzywnych (zakwestionowano 20 proc.) oraz 341 partii przetworów owocowych (zakwestionowano 27,6 proc.). Najczęstsze uchybienia producentów polegały na błędnych informacjach dotyczących składu (np.. użyto informacji "bez cukru", a produkt był dosładzany fruktozą) oraz co do metody produkcji.

Sporo zastrzeżeń inspektorów budziły także wyroby czekoladowe oraz w polewie czekoladowej. Łącznie skontrolowano 460 partii, z czego nieprawidłowości stwierdzono w 24 proc. sprawdzonych produktów. Zastrzeżenia dotyczyły przekroczonego limitu dozwolonych tłuszczów roślinnych (prawo dopuszcza taką możliwość, ale w ilości nie większej niż 5 proc.), niższej zawartości tłuszczu mlecznego w czekoladzie mlecznej (zamiast wymaganych 3,5 proc. - 2,36 proc.), mniejszej niż zadeklarowana ilości orzechów i rodzynek. Ponadto, nie zawsze nazwa produktu odpowiadała jego rzeczywistej zawartości. Nieprawidłowości dotyczyły także nieprzestrzegania daty minimalnej trwałości - w jednym ze sklepów produkty czekoladowe były przeterminowane o 228 dni.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH