Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przedsiębiorcy nie mogą się połapać w nowych stawkach VAT

  • Autor: Gazeta Wyborcza
  • Data: 16-01-2011, 11:02

Z początkiem tego roku weszły w życie zmiany stawki VAT. Zwykła bułka jest obłożona 5-proc. stawką VAT, jednak gdy piekarz posypie ją kruszonką albo doda dżem, stawka wzrasta do 8 proc. - informuje Gazeta Wyborcza.

Największy problem z nową stawką VAT mają piekarze. Dotąd na wszystkie wyroby mieli podatek 7-proc. ale od 1 stycznia na część towarów, np. chleb, stawka jest niższa i wynosi 5 proc. Z kolei na pączki i ciasta, wzrosła do 8 proc.

Jak informuje Gazeta Wyborcza nowelizacja ustawy podatkowej różnicuje stawki w zależności od składników produktu. Dlatego na pączki, które mają więcej masła i cukru niż mąki, stawka wynosi 8 proc. Na bułki maślane można stosować 5 proc., bo składają się głównie z mąki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH