Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przemysł spożywczy ogranicza kaloryczność produktów

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 10-09-2015, 13:35
Przemysł spożywczy ogranicza kaloryczność produktów
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej federacji Producentów Żywności, fot. PFPŻ

Przemysł żywnościowy, wychodząc naprzeciw zaleceniom zawartym w dokumencie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) „Globalna strategia dotycząca diety, aktywności fizycznej i Zdrowia” już od dziesięciu lat angażuje się w ciągły proces zmiany składu/unowocześnianie produktów, jak również w prace nad rozwiązaniami technologicznymi prowadzącymi do ograniczenia kaloryczności produktów – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców.

Podejmowane przez przemysł działania dotyczą w szczególności zwiększenia różnorodności produktów poprzez reformulację i innowacyjność oraz zróżnicowanie wielkości porcji.

Wskazuje, iż przemysł żywnościowy podejmuje działania zmierzające do redukcji zawartości składników znajdujących się w obszarze zainteresowania pod kątem zdrowia publicznego, tj. soli, cukru, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych typu trans. Równocześnie podejmowane są działania na rzecz podwyższenia zawartości składników odżywczych uznawanych za korzystne dla zdrowia – np. błonnika, pełnych ziaren, owoców, warzyw czy niskotłuszczowych produktów mlecznych, oraz obniżenia całkowitej wartości energetycznej produktów.

Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego przez europejską organizację przemysłu żywnościowego Food Drink Europe, innowacje w tym obszarze wprowadziło 43% przebadanych firm. Zmiany receptur obejmowały m.in. zmianę zawartości tłuszczów nasyconych, sodu/soli i cukrów, a starania te mają niewątpliwie pozytywne skutki w zakresie ograniczania zawartości wymienionych składników w codziennej diecie konsumentów1.

Poprzez zmianę składu produktów i innowacyjność, wielu producentów poprawia skład odżywczy produktów żywnościowych i napojów, przy jednoczesnym zapewnieniu akceptacji tych zmian przez konsumentów. Ponadto, proponując różnorodne składy produktów z tej samej kategorii i oferując szerszy wybór wielkości porcji i rozmiarów opakowań, konsumenci mają możliwość wyboru produktów, które spełniają ich specyficzne potrzeby.

- Jednocześnie należy podkreślić, że mówiąc o działaniach reformulacyjnych i innowacyjności produktowej trzeba mieć na względzie, że są one zadaniami skomplikowanymi, a możliwości ich zastosowania mogą być ograniczone przez pewne czynniki, jak np. ograniczenia technologiczne, wymogi prawne, preferencje smakowe konsumentów, właściwości składników odżywczych itp. - mówi dyrektor PFPŻ.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • moi 11-09-2015, 10:51:
a co z zawartością tzw. chemii w żywności? też będzie niższa? po co nam 2 letni termin przydatności produktu? niech on będzie krótszy, ale bez tej tony substancji utrwalających, wzmacniających i pies wie jakich, no i precz z syropem glukozowo-fruktozowym, czy jak mu tam

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH