Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przetwórcy, rolnicy i restauratorzy z Warmii i Mazur zrzeszeni w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

  • Autor: PAP
  • Data: 28-11-2011, 10:47

96 rolników, przetwórców i restauratorów z Warmii, Mazur i Powiśla należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Mogą dzięki temu oznaczać specjalnym znakiem swoje produkty oraz promować się jako wytwórcy regionalnej zdrowej żywności.

- Głównym kryterium członkostwa w sieci jest korzystanie z lokalnych surowców w produkcji żywności i potraw, kultywowanie tradycji kulinarnych i promocja kulinarnego dziedzictwa regionu - powiedział PAP Igor Hutnikiewicz z biura jakości i znaków regionalnych warmińsko-mazurskiego urzędu marszałkowskiego w Olsztynie.

To te walory mają sprawić, że turysta, który przyjedzie odpoczywać na Warmię i Mazury, skorzysta także ze smacznej i zdrowej kuchni.

Do sieci dziedzictwa kulinarnego na Warmii i Mazurach należą gospodarstwa agroturystyczne, piekarnie, restauracje, zajazdy, karczmy, ekofarmy, tawerny, smażalnie ryb, zakłady przetwórcze owoców i warzyw, pierogarnie. Nie brakuje w sieci także gospodarstw rybackich. Wyjątkowe miejsce wśród dań proponowanych gościom przez zajazdy, restauracje czy gospodarstwa agroturystyczne zajmują dania przyrządzane z ryb słodkowodnych.

Znawcy kuchni regionalnej twierdzą, że kulinaria proponowane na Warmii i Mazurach są wyjątkowe, bowiem można znaleźć tu potrawy kurpiowskie, mazurskie, warmińskie, a nie brakuje także tradycji kulinarnych z Litwy, Rosji, Ukrainy i Niemiec.

Samorządowcy wspierają nie tylko inicjatywę samych przedsiębiorców z branży turystycznej i gastronomicznej, którzy oferują turystom potrawy kuchni regionalnej. Dofinansowywane jest także kształcenie przyszłych kucharzy i pracujących już w zawodzie. Z pieniędzy unijnych zakupione zostało nowoczesne wyposażenie kuchni w czterech szkołach gastronomicznych w regionie.

Warmia i Mazury, jako pierwszy w Polsce region, przystąpiły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 28-11-2011, 22:37:
Autorom z PAPu należy się dwója, jeśli nie jedynka za nazewnictwo. Dziennikarze wszelkiej maści powinni sobie wbić raz na zawsze, że nie ma czegoś takiego jak "zdrowa żywność'. Mamy zdrowe odżywianie, zdrowy tryb życia, ale nie zdrową żywność. To jest pic na wodę i marny chwyt marketingowy.
Poza tym żywność regionalna i tradycyjna stawia na walory smakowe, a nie zdrowotne. To już od nas, konsumentów zależy czy będziemy odżywiać się zdrowo, bazując na warzywach i owocach, żyjąc dłużej, czy wybierzemy niezdrowe odżywianie, pchając w sobie przetworzoną żywność i tony mięsa i kilogramy cukru.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH