Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przyszłość należy do opakowań aktywnych i inteligentnych

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 29-08-2014, 11:25
Przyszłość należy do opakowań aktywnych i inteligentnych
Zdaniem ekspertów przyszłość należy do opakowań aktywnych i inteligentnych

- Uważam, że przyszłość należy do opakowań aktywnych i inteligentnych i ich różnych kombinacji. Musi być tylko spełniony jeden warunek, przy wydłużeniu terminu przydatności - gwarancja bezpieczeństwa dla konsumentów. Oczywiście nie bez znaczenia będzie ekologia. Efektywne opakowanie przedłużające trwałość artykułów spożywczych ma kluczowe znaczenie nie tylko jako środek zapobiegający marnotrawieniu żywności, ale również jako czynnik zmniejszający emisje CO2. W przypadku pakowania mięsa oszczędności emisji są około 13 razy większe, niż emisja CO2 powstająca przy produkcji opakowania z tworzyw sztucznych - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Ewa Ostrowska, konsultant branży opakowaniowej.

- Pakowanie produktów spożywczych jest podstawowym zabiegiem służącym zachowaniu ich jakości i zmniejszeniu strat jakości odżywczej. Uważam, że ciekawe rozwiązania to opakowania dla współczesnych ludzi żyjących w ciągłym pośpiechu. Właśnie w odpowiedzi na ich potrzeby powstały produkty spożywcze, które są gotowe do przyrządzenia nawet bez otwierania opakowania. Dany produkt spożywczy jest zapakowany próżniowo, spasteryzowany, aby przedłużyć czas przydatności do spożycia przy zachowaniu jego własności odżywczych oraz smaku. Produkt wystarczy podgrzać aby był gotowy do konsumpcji. Ta technika nosi nazwę "sous-vide". Do pakowania stosuje się materiał tworzywowy odporny na temperaturę. W odróżnieniu od tradycyjnego gotowania w wodzie, „sous vide" to gotowanie w gorącej wodzie znacznie poniżej temperatury wrzenia czyli 100º C. Dokładna temperatura uzależniona jest od rodzaju potrawy - mówi Ewa Ostrowska.

Innym przykładem są produkty spożywcze pakowne specjalnie z przeznaczeniem do ich podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Opakowanie Cryovac® Simple Steps® typu "cook-in" umożliwia poddanie danego produktu spożywczego obróbce termicznej, transport i na dodatek sprzedaż w tym samym opakowaniu. - Właśnie dzięki unikalnemu systemowi samoistnego uwalniania pary wodnej odgrzewanie produktów spożywczych w mikrofali jest łatwiejsze i bezpieczniejsze, a technologia pakowania próżniowego z efektem "skin" sprawia, że jedzenie w opakowaniu Cryovac® Simple Steps® znacznie atrakcyjniej prezentuje się w warunkach handlowych, stanowiąc dla kupujących smakowity wybór. Są również inne opakowania z tworzyw, które można zastosować w mikrofali, należy tylko pamiętać, aby używać tych przeznaczonych i nieuszkodzonych. Należy zawsze czytać informacje o warunkach przechowywania i przetwarzania produktu, podane na opakowaniu. Nie należy kupować puszek, pojemników czy innych opakowań wykazujących cechy uszkodzenia lub deformacji - podkreśla ekspertka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH